Emisiile de gaze cu efect de seră la Google au crescut cu 48% în cinci ani din cauza inteligenței artificiale

 Compania Google a raportat o creștere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimii cinci ani, ceea ce pune în pericol angajamentul său de a atinge „zero net”, adică un bilanț neutru al emisiilor până în 2030. Motivul principal al acestei creșteri este extinderea centrelor de date necesare pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială (IA).

Conform unui raport ecologic recent, emisiile de gaze cu efect de seră ale Google au atins în 2023 echivalentul a 14,3 milioane de tone de carbon. Acest lucru reprezintă o creștere de 48% față de 2019 și o creștere de 13% față de anul precedent, conform publicației Ars Technica.

Directorul de sustenabilitate al Google, Kate Brandt, a confirmat angajamentul companiei de a atinge un bilanț neutru al emisiilor până în 2030, dar a recunoscut caracterul „excesiv de ambițios” al acestei ținte. „Ne așteptăm ca emisiile noastre să continue să crească, dar până la un anumit punct”, a declarat Brandt.

Se subliniază că principala cauză a creșterii emisiilor a fost creșterea consumului de energie al centrelor de date necesare pentru funcționarea sistemelor de inteligență artificială. În 2023, emisiile legate de energie au crescut cu 37% și au reprezentat un sfert din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră al companiei.

Google a raportat, de asemenea, o creștere a emisiilor din lanțul de aprovizionare cu 8%, ceea ce reprezintă 75% din volumul total de emisii al companiei. Se așteaptă ca această tendință să continue în viitorul apropiat din cauza extinderii infrastructurii necesare pentru funcționarea sistemelor de inteligență artificială. Compania a recunoscut că „impactul viitor al inteligenței artificiale asupra mediului este complex și dificil de prezis”. Cu toate acestea, Google continuă să lucreze la reducerea emisiilor, inclusiv prin semnarea unor acorduri de energie curată.

Experții în domeniul climatic își exprimă îngrijorare cu privire la impactul asupra mediului a sistemelor de inteligență artificială care consumă multă energie. Analiștii de la Bernstein prognozează că inteligența artificială ar putea dubla ritmul de creștere a cererii de energie în SUA în următorii ani, pe măsură ce giganții tehnologici precum Google, Amazon și Microsoft anunță planuri de a investi zeci de miliarde de dolari în inteligența artificială. Microsoft, în special, a recunoscut că emisiile sale au crescut cu aproape o treime din 2020, în mare parte din cauza construcției de centre de date. Totuși, Bill Gates este de părere că inteligența artificială va găsi soluții pentru problemele climatice în viitorul apropiat.

În ciuda dificultăților, Google continuă să își urmărească obiectivul de a utiliza energie fără emisii de carbon până în 2030, deși recunoaște că unele proiecte de energie curată au fost suspendate în 2023, ceea ce a redus accesul la surse de energie regenerabilă.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche