Paradox: Un fotograf descalificat după ce fotografia sa „reală” a câștigat concursul de artă AI.

 Un fotograf a trimis o fotografie „reală” la un concurs pentru imagini generate cu inteligență artificială și a câștigat competiția, deoarece juriul a crezut că este creată digital. După ce au aflat că fotograful, Miles Astray, nu a folosit IA pentru a produce lucrarea, acesta a fost descalificat.

Miles Astray's F L A M I N G O N E câștigătorul premiului „the AI category of the 1839 Photography Awards.”

Fotografia câștigătoare a lui Astray, o imagine a unui flamingo, a obținut primul loc la categoria IA a premiului „Votul Publicului la Premiile de Fotografie 1839”.
De asemenea, juriul a acordat fotografiei lui Astray, intitulată „F L A M I N G O N E”, al treilea loc la categoria IA. Premiile jurizate sunt decise de reprezentanți ai New York Times, Getty Images, Maddox Gallery, casa de licitații Christie's, editura Phaidon și altele.

Pe site-ul său, Astray a scris că și-a trimis intenționat fotografia ca modalitate de a pleda pentru imaginile create de oameni: „ ... am intrat cu această fotografie reală în categoria IA a Premiilor 1839 pentru a demonstra că imaginile create de oameni nu și-au pierdut relevanța, că Mama Natură și interpreții ei umani încă pot învinge mașina și că creativitatea și emoția sunt mai mult decât un șir de cifre.

După o revizuire, fotografia lui Astray a fost eliminată de pe site-ul concursului.
Fiecare categorie are criterii distincte pe care trebuie să le îndeplinească imaginile participanților”, au declarat organizatorii concursului pentru PetaPixel. „Trimiterea sa nu a îndeplinit cerințele pentru categoria imagini generate cu IA. Înțelegem că acesta a fost scopul, dar nu vrem să împiedicăm alți „artiști” să aibă șansa de a câștiga la categoria IA.

Astray a tratat totuși acest lucru ca pe o victorie, scriind: „Sper că faptul că am câștigat atât apreciarea juriului, cât și a publicului cu această imagine, nu a fost doar o victorie pentru mine, ci și pentru mulți creatori de acolo. Nu voi spune că este o victorie pentru Mama Natură însăși, pentru că cred că ea are lucruri mai importante de rezolvat; cine știe, poate IA o poate ajuta, calculând modele de schimbare climatică și altele...

Concursurile de artă și fotografie generate cu IA au avut o relație controversată. În 2023, artistul Boris Eldagsen a câștigat Premiile Sony World Photography Awards ale Organizației Mondiale a Fotografiei pentru o imagine care a fost creată cu ajutorul unui generator IA. După acel rezultat, Eldagsen a refuzat să accepte premiul, spunând că „Imaginile și fotografiile create cu ajutorul inteligenței artificiale nu ar trebui să concureze una cu alta într-un concurs ca acesta.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche