Cum să îmbunătățești abilitățile oratorice

Matt Abrahams, profesor de comunicații strategice la Universitatea Stanford și autorul cărții „Think Faster, Talk Smarter”, oferă două sfaturi simple care te pot ajuta să impresionezi superiorii sau, pur și simplu să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare în general.

Potrivit lui Abrahams, pentru a părea mai competent și mai încrezător într-un mediu profesional, ar trebui să eviți cuvintele neclare și să vorbești mai încet.

Termenii complecși și cuvintele neclare te pot face să te simți mai încrezător, indiferent dacă vorbești sau scrii. Dar, în realitate, ele produc efectul opus. Cuvântul comunicare înseamnă a face ceva comun. Ar trebui să expui informațiile astfel încât să fii înțeles”, spune expertul.

Acest lucru este confirmat de un studiu realizat în 2006. În cadrul a cinci experimente diferite, cercetătorul Daniel Oppenheimer a rugat studenți de la Universitatea Stanford să răspundă la diferite scrisori. El a descoperit că răspunsurile celor care foloseau fără necesitate fonturi stridente și expresii sofisticate erau percepute mai prost decât cele ale persoanelor care scriau cu cuvinte simple și foloseau un font obișnuit.

Cel mai bine este să-ți exprimi gândurile într-un limbaj familiar”, spune Abrahams. „Desigur, există momente când formalitatea este necesară, de exemplu, dacă ești într-o sală de judecată. Dar, în cea mai mare parte, limbajul colocvial, accesibil tuturor, neîncărcat de jargon sau abrevieri, produce cea mai bună impresie.

Fiecare persoană are propriul său stil de vorbire și este dificil să îl schimbi, mai ales atunci când trebuie să transmiți un volum mare de informații sau dacă ești pasionat de subiect. Dar ține minte, dacă vorbești prea repede, acest lucru te poate face să pari nervos sau agresiv. „Vorbitul mai încet inspiră încredere, reflecție, concentrare și interes”, spune Abrahams.

Însă, este important să nu exagerezi. O scădere prea bruscă a ritmului de vorbire poate fi percepută ca un ton protector. Expertul recomandă să faci trei lucruri.

  • În primul rând, ar trebui să respiri mai încet.Cu cât respiri mai repede, cu atât vorbești mai repede”, spune Abrahams.
  • În al doilea rând, trebuie să sincronizezi vocea cu gesturile. Încearcă să faci mișcări mai fluide ale mâinilor sau să mergi mai încet în timpul vorbirii. „Oricine vorbește repede gesticulează brusc”, spune Abrahams. „Dacă vorbești repede, încearcă să gesticulezi mai larg.
  • Și, în al treilea rând, folosește-ți imaginația. De exemplu, imaginează-ți că vorbești cu persoane care vorbesc fluent limba ta, dar nu sunt vorbitori nativi. „Suntem predispuși să încetinim atunci când vorbim cu persoane care nu sunt vorbitori nativi, aproape instinctiv”, spune Abrahams. 

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche