Primul pacient cu implant cerebral Neuralink, a demonstrat cum joacă șah cu „puterea minții”

Sursa imagine: neuralink.com

În luna ianuarie a acestui an, un prim pacient (paralizat) a beneficiat de o intervenție chirurgicală revoluționară, prin care i s-a implantat un cip Neuralink în cutia craniană. Cipul i-a permis să învețe cum să controleze cursorul unui laptop doar prin puterea gândirii. Acum, compania a publicat un video care demonstrează noile capacități fizice dobândite de voluntar după operație.

Transmisia live, organizată de Neuralink pe platforma X, a prezentat publicului un pacient de 29 de ani, pe nume Noland Arbaugh. Acum opt ani, Arbaugh a suferit un traumatism al măduvei spinării, pierzând mobilitatea tuturor membrelor. Aflat într-un scaun special, pacientul a explicat că nu poate mișca mâinile și picioarele, neavând nicio sensibilitate sub nivelul umerilor.

Cu toate acestea, Arbaugh a demonstrat o stare de spirit excelentă pe parcursul prezentării, zâmbind și glumind frecvent. El a descris operația de implantare ca fiind ușoară, fiind externat din spital chiar a doua zi. După o perioadă de antrenament și configurare a echipamentului, a reușit să controleze cursorul de pe ecranul laptopului cu „puterea minții”. În primele zile, această nouă abilitate l-a emoționat atât de mult, încât se trezea la ora 6 dimineața, nerăbdător să utilizeze laptopul.

După ce a încercat jocurile strategice Civilization VI și șah, Arbaugh a preferat a doua opțiune, fiind atât de captivat de ea încât aștepta cu nerăbdare reîncărcarea bateriei implantului pentru a putea continua experimentele. Bateria implantului are o autonomie de câteva ore de funcționare continuă, necesitând ulterior reîncărcarea cu ajutorul unei perne speciale cu funcție de încărcare wireless. Se preconizează ca versiunea finală să se poată încărca automat în timp ce pacientul doarme.

Primul pacient cu implant Neuralink a recunoscut că tehnologia companiei nu este lipsită de defecte, dar este convins că se află la început de drum, iar în forma sa actuală a produs deja o schimbare semnificativă în viața sa. Experții consultați de CNBC au subliniat că alți dezvoltatori de interfețe neuronale au obținut rezultate similare cu mult timp înaintea Neuralink, dar activitatea companiei în ceea ce privește publicațiile științifice este încă la un nivel scăzut. Vor mai trece câteva luni până când autoritățile americane vor permite Neuralink să realizeze operații pe alți voluntari și, ulterior, să treacă la producția de serie și implantarea cipurilor. Reprezentanții companiei au declarat că speră ca în viitor să poată restabili vederea pierdută cu ajutorul implanturilor sale.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche

Transformă-ți versurile în muzică! 🎵