Volkswagen lansează ID.7 Tourer: un break electric cu ChatGPT și o autonomie de până la 685 km

Volkswagen a prezentat ID.7 Tourer, un break electric ce va fi disponibil la un preț de pornire de 55.000 €. Caracteristicile sale de bază sunt identice cu cele ale sedanului ID.7, dar partea de software este cu o generație mai avansată.


ID.7 Tourer are dimensiuni de 4961 × 1862 × 1536 mm (fără oglinzi laterale), iar ampatamentul este de 2971 mm. Prin urmare, break-ul are aceleași dimensiuni ca și sedanul, dar oferă un spațiu de stocare mai bun: 605 litri comparativ cu 532 litri la sedan. Cu scaunele rabatate, ID.7 Tourer oferă un spațiu de 1714 litri, comparativ cu 1586 litri la ID.7. Scaunele rabatate oferă și o platformă de încărcare „practic plată” cu o lungime de 1948 mm.

Motorizările electrice și bateriile ID.7 Tourer sunt preluate direct de la sedan. La lansarea din primul trimestru, va fi disponibil în versiunile ID.7 Tourer Pro și ID.7 Tourer Pro S cu tracțiune spate și o putere de 210 kW (286 CP). ID.7 Tourer Pro va avea o baterie de 77 kWh, iar ID.7 Tourer Pro S va avea o baterie de 86 kWh. Varianta de top va oferi o autonomie de până la 685 km, în timp ce sedanul oferă o autonomie de la 700 km. Versiunea mai mică a bateriei acceptă o încărcare de 175 kW, iar cea mai mare acceptă 200 kW.

ID.7 Tourer preia de la sedan și sistemul MIB4 cu un ecran de 15 inch, dar platforma software este acum ID.Software 5.0, care va permite instalarea de aplicații suplimentare.

Unul dintre exemple este aplicația Wellness-App dezvoltată de Volkswagen, care va ajuta șoferul să se simtă mai bine. În funcție de echipare, aplicația va putea ajusta iluminatul ambiental, climatizarea, acoperișul panoramic și funcțiile de masaj ale scaunelor în funcție de nevoile șoferului, oferind programe precum Fresh Up („Revigorează-te”), Calm Down („Relaxează-te”) și Power Break („Fă o pauză”).

Echipamentul include și un afișaj head-up care proiectează imagini în câmpul vizual al șoferului. Acesta este compatibil cu navigația Apple CarPlay sau Android Auto, iar afișajul se activează cu proiectarea logo-ului VW ca salut.

Pe bordul Volkswagen ID.7 Tourer se află asistentul IDA, care permite controlul funcțiilor mașinii prin comenzi vocale în limbaj natural și susține ChatGPT. Proprietarul mașinii nu va avea nevoie să creeze un cont nou sau să instaleze o aplicație suplimentară: atunci când asistentul vocal standard nu poate rezolva o sarcină, solicitarea este anonimă și direcționată către AI. Producătorul auto asigură că ChatGPT nu are acces la datele mașinii, iar întrebările și răspunsurile sunt șterse imediat din sistem. Despre integrarea ChatGPT, producătorul auto a vorbit la expoziția CES 2024 din ianuarie.

Sistemul de asistență pentru condus rămâne la nivelul 2, care nu permite șoferului să ia mâinile de pe volan sau să se ocupe de alte activități. Tehnologia Travel Assist a fost îmbunătățită și funcționează acum mai „armonios” - mașina poate schimba singură benzile pe autostradă. Sistemul Park Assist Plus își amintește procesul anterior de parcare la o distanță de până la 50 m de locul de parcare și ulterior efectuează aceste operații autonom. Tehnologia Side Assist ajută la monitorizarea procesului de deschidere a ușilor, verificând dacă se apropie un biciclist sau altă mașină din spate - în caz de pericol, ușa nu se va deschide.

ID.7 Tourer va fi disponibil la un preț de pornire de 55.000 €. Echipamentul standard include faruri și stopuri LED, jante din aliaj ușor de 19 inch și bare pe acoperiș, închidere centralizată și sistem de pornire fără cheie „Keyless Access”, plasă pentru separarea bagajelor, iluminare ambientală cu 10 culori, afișaj head-up cu realitate augmentată, cameră pentru mers înapoi, climatizare automată bizonală și încălzire a scaunelor din față.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche