O companie din Hong Kong victimă a Deepfake-ului. Un angajat a transferat 25,6 milioane de dolari către escroci în urma unei videoconferințe.

O companie transnațională a fost înșelată de 25,6 milioane de dolari de escroci care au folosit tehnologia deepfake pentru a imita directorul financiar și alți angajați ai companiei într-o videoconferință de grup. Acesta este primul caz de acest gen în Hong Kong, care implică o sumă atât de mare.
Imagine simbol. Cum funcționează Tehnologia Deepfake. 

Tehnologia deepfake, care permite crearea de imagini și sunete false ale unor persoane reale, a fost folosită într-un mod nou și periculos de către escroci. O companie transnațională a pierdut 200 de milioane de dolari din Hong Kong (HKD) (aproximativ 25,6 de milioane de dolari americani) după ce un angajat al filialei din Hong Kong a fost convins să transfere banii în conturile indicate de escroci, care au imitat directorul financiar și alți angajați ai companiei într-o videoconferință de grup.

Potrivit poliției din Hong Kong, acesta este primul caz de acest gen în oraș, care implică o sumă atât de mare. Baron Chan Shun-ching, șeful interimar al Biroului Criminalistic, a declarat că în cazurile anterioare, escrocii foloseau tehnologia deepfake pentru a păcăli victimele prin convorbiri video individuale, dar acum au ridicat miza prin organizarea unei videoconferințe cu mai mulți participanți falși.

De data aceasta, în timpul unei videoconferințe cu mai mulți participanți, toți cei care puteau fi văzuți și recunoscuți  s-au dovedit a fi falsuri", a spus el. „Escrocilor le-a reușit să creeze imagini convingătoare ale persoanelor țintă din cadrul companiei, care arătau și vorbeau la fel ca persoanele reale.”

Potrivit scmp.com, incidentul a avut loc la mijlocul lunii ianuarie, când un angajat al departamentului financiar al companiei a primit un mesaj fals, aparent de la directorul financiar al companiei din Marea Britanie, în care se spunea că trebuie să se facă o tranzacție secretă. Inițial, angajatul a avut îndoieli, dar acestea au fost risipite după ce a participat la videoconferința de grup organizată de escroci, în care a văzut directorul financiar și alți angajați ai companiei cu ajutorul deepfake-ului.

După videoconferință, escrocii au menținut legătura cu angajatul prin intermediul platformelor de mesagerie, e-mail și convorbiri video individuale. Ei i-au cerut să transfere banii în mai multe conturi bancare din străinătate, spunând că este vorba despre o investiție confidențială. Angajatul a executat ordinele fără să verifice informația cu superiorii sau cu colegii săi.

În urma instruirii primite de la „conducătorul” fals, el a efectuat 15 transferuri cu o sumă totală de 200 de milioane HKD ( aproximativ 25,6 de milioane de dolari americani) pe cinci conturi bancare din Hong Kong. O săptămână mai târziu, angajatul a început să-și dea seama că ceva nu era în regulă și s-a adresat sediului central al companiei.

În urma investigației, poliția a descoperit că participanții la videoconferință au fost recreați digital de către escroci, care au folosit înregistrări video și audio publice ale acestor persoane. „Au folosit tehnologia deepfake pentru a imita vocea victimelor”...

Autoritățile nu a dezvăluit numele companiei transnaționale sau domeniul său de activitate. Chan a spus că poliția lucrează cu autoritățile din alte țări pentru a urmări banii transferați și pentru a identifica suspecții. El a adăugat că este posibil ca escrocii să fi folosit o rețea de intermediari pentru a spăla banii și pentru a ascunde urmele.

Inspectorul șef a avertizat publicul să fie atent la astfel de scheme frauduloase și să verifice întotdeauna identitatea și credibilitatea persoanelor cu care comunică prin videoconferință. El a sfătuit, de asemenea, angajații companiilor să respecte protocoalele interne de securitate și să confirme orice tranzacție financiară cu superiorii sau colegii lor înainte de a o efectua.

Tehnologia deepfake este o metodă de a crea imagini sau videoclipuri false, dar realiste, folosind inteligența artificială. Această tehnologie poate fi folosită pentru divertisment, educație sau cercetare, dar și pentru scopuri mai puțin etice, cum ar fi manipularea, șantajul sau dezinformarea. 

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche