NASA a prezentat imagini uimitoare cu 19 galaxii spirale

O nouă serie de imagini uimitoare cu galaxii spirale a fost publicată de echipa telescopului spațial James Webb (JWST). Imaginile au fost obținute în cadrul unui proiect ambițios numit „Fizica la rezoluție înaltă în galaxiile vecine” (PHANGS).

Proiectul PHANGS implică peste 150 de astronomi din toată lumea și are ca scop să exploreze structura și evoluția galaxiilor spirale, care sunt cele mai comune tipuri de galaxii din Univers. Cu toate acestea, nu există două galaxii spirale identice, ci fiecare are o istorie și o personalitate unică.

Toate cele 19 galaxii observate sunt situate la o distanță de la 30 la 80 de milioane de ani-lumină de noi. Ele au fost alese dintre multe alte galaxii datorită celui mai convenabil unghi pentru studii - toate sunt orientate spre noi și își pot dezvălui structura până la cele mai mici detalii.

NGC 7496

Imaginile realizate de JWST arată detalii incredibile ale formării stelelor în 19 galaxii spirale. Se pot observa bule, fire și nori de gaz și praf care alcătuiesc brațele spiralate. Aceste structuri sunt locurile unde se nasc stelele noi și unde se produc fenomene spectaculoase, cum ar fi exploziile supernovelor.

Imaginile noi obținute de Webb sunt neobișnuite. Ele uimesc chiar și cercetătorii care au studiat aceste galaxii timp de decenii. Bulele și firele sunt arătate până la cele mai mici dimensiuni și povestesc istoria formării stelelor”, a declarat Janice Lee de la Institutul de Cercetări Spațiale cu ajutorul Telescopului Spațial din Baltimore (SUA).

NGC 1512

Cercetătorii speră să folosească datele colectate pentru a crea noi cataloage stelare, care să le permită să înțeleagă mai bine evoluția a milioane de stele pe baza mai multor observații noi.
Pe această pagină de pe site-ul NASA puteți vedea mai multe imagini prezentate la o rezoluție mare.


Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche