În diferite perioade ale vieții noastre, împărtășim multe lucruri cu alte persoane: trăim sub același acoperiș, folosim aceleași lucruri, creăm amintiri comune. În timp, preluăm chiar și manierele, obiceiurile și stilul de comunicare ale celorlalți, fără să înțelegem prea bine cum și de ce o facem. În psihologia socială, acest fenomen se numește efectul cameleonului.
Ce este efectul cameleonului
Efectul cameleon este un fenomen psihologic care constă în imitarea inconștientă a gesturilor, mimicilor, posturilor și alte elemente ale comportamentului altor persoane.
La fel ca cameleonii (după care este numit efectul), care pot schimba culoarea pielii lor, suntem predispuși să ne adaptăm la oamenii cu care interacționăm în mediul social. Și pe măsură ce devenim tot mai asemănători cu ei, ei devin tot mai asemănători cu noi.
În relațiile apropiate de prietenie sau romantice, efectul cameleonului se intensifică treptat. Cu cât petrecem mai mult timp cu cineva, cu atât preluăm mai multe obiceiuri similare. Acestea pot fi anumite caracteristici distinctive ale comportamentului, comunicării sau socializării care se repetă.
Pe de altă parte, pentru a simți efectul cameleonului, nu este nevoie să avem o istorie de relații cu o persoană. Psihologii au descoperit că imitarea involuntară poate apărea și în timpul interacțiunii cu persoanele străine. Chiar și în cazul în care ei nu zâmbesc, nu menținem contact vizual cu ei și nu avem scopul de a găsi un limbaj comun cu aceștia.
De ce apare efectul cameleon
Motivele pentru care se produce acest fenomen sunt legate de evoluție. Studiile despre mimetismul comportamental arată că noi copiem fără să ne dăm seama pe cei care ne înconjoară, pentru a ne crește șansele de a fi acceptați în grup. Acest lucru era necesar pentru strămoșii noștri, deoarece ei depindeau de ceilalți pentru supraviețuire, de exemplu pentru a găsi hrană și a se apăra de prădători.
De aceea, cercetătorii numesc efectul cameleon „lipiciul social”: imitarea cuiva ne întărește subtil legătura cu el. Potrivit studiilor, de obicei acest efect are un impact pozitiv asupra relațiilor dintre două persoane, pentru că le face să creadă că sunt asemănătoare și că se înțeleg bine. În plus, efectul cameleon ne determină să avem mai multă încredere în cei din jur, să îi considerăm mai atractivi și să simțim o conexiune mai puternică cu ei.
Primele cercetări despre efectul cameleon au confirmat că el favorizează o mai mare simpatie și înțelegere. Participanții la experimente au remarcat că interlocutorii care le copiau mișcările le plăceau mult mai mult și conversația cu ei decurgea mult mai ușor decât cu cei care nu făceau asta.
Așadar, copierea inconștientă este unul dintre modurile prin care creierul nostru lucrează discret pentru ca noi să ne împrietenim cu alți oameni. Cu cât interacțiunea noastră cu ei este mai bună, cu atât este mai satisfăcută nevoia noastră fundamentală de a face parte dintr-un grup și cu atât se formează mai repede legăturile și relațiile sociale care ne ajută să trăim în armonie și fericire.
- Oamenii cu empatie dezvoltată
În timpul cercetărilor, aceștia au copiat mai ușor interlocutorii lor. În asta există sens: dacă știi să te pui în locul altui om, atunci probabil că vei fi și mai receptiv la comportamentul lui și mai deschis să-l accepți. - Oamenii care se află într-un mediu necunoscut
În circumstanțe noi, de exemplu la un interviu sau în compania unor oameni străini, folosim mai des efectul cameleonului pentru a ne adapta la mediul înconjurător și a ne integra măcar exterior în el, și pentru a nu ieși în evidență într-o lumină negativă. În astfel de situații, acesta ne este benefic, ajutându-ne să stabilim rapid contacte și să lăsăm o impresie plăcută la prima vedere. - Oameni care depind de relațiile sociale pentru munca lor
De exemplu, vânzătorii sau consultanții. Ei sunt adesea instruiți cum să profite de efectul cameleonului și se obișnuiesc să-l folosească. Când acești specialiști reflectă în mod conștient gesturile și modul de a vorbi al clientului, acesta începe să aibă încredere și are senzația că este înțeles. Acest truc dă rezultate.
Cum să folosești efectul cameleonului
- Să fii imitator
Dorința de a activa efectul cameleonului este un semn că vă adaptați la mediul înconjurător și vă concentrați pe oamenii din jurul vostru. În cele din urmă, acest lucru va aduce doar beneficii relațiilor voastre cu cei dragi.
Când vă ajustați la cei din jur, arătați că vă pasă de ei, că îi înțelegeți. Acest lucru face relațiile mai profunde. Creierul nostru a creat efectul cameleonului nu degeaba. De ce să nu-l folosim ca un „lipici social”, care este, de fapt, ceea ce este. - Să fii atent
Cel mai important lucru în efectul cameleonului este să-l conștientizați. Deoarece este un proces inconștient, tot ce putem face este să observăm când apare, să înțelegem ce l-a provocat și să ne gândim la modul în care ne poate afecta pe noi și relațiile noastre cu ceilalți oameni.
În plus, efectul cameleonului ne face uneori să preluăm obiceiuri străine care nu ne sunt necesare. Dar este valabil și invers: când comunici cu oameni cu obiceiuri utile, copiezi ceva bun. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la prietenii cu obiceiuri proaste. Este important doar să conștientizezi că atât comportamentul bun, cât și cel rău pot fi contagioase. - Să ai încredere în tine
Reține: imitația intenționată nu are nimic de-a face cu efectul cameleonului și este adesea folosită ca o modalitate de manipulare. De aceea, întotdeauna ascultă-ți intuiția, când observi că cineva te copiază. Mai ales dacă pare o șmecherie pentru a te face să simpatizezi cu el, pentru că altfel acest om nu ți-ar fi plăcut probabil.
Dacă încercările de a te copia îți atrag atenția asupra celui care o face, în loc să-ți provoace un sentiment de confort, acesta este un semnal clar să te îndoiești de sinceritatea lui.