Avast va plăti o amendă de 16,5 milioane USD pentru vinderea datelor personale ale utilizatorilor

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA a anunțat joi că va interzice dezvoltatorului de software antivirus „Avast” să vândă datele de navigare pe web ale utilizatorilor către agenții de publicitate. Dezvoltatorul a declarat, totuși, că soluțiile sale nu permit urmărirea utilizatorilor pe internet.

 Potrivit portalului techcrunch.com, Avast a convenit să achite o sumă de 16,5 milioane USD pentru a stinge acuzațiile FTC, sumă care, conform regulatorului, va permite despăgubirea utilizatorilor Avast ale căror date confidențiale de navigare pe web au fost vândute ilegal de către dezvoltator către companii de publicitate și brokeri de date.

Avast a promis utilizatorilor că produsele sale le vor proteja confidențialitatea datelor de navigare, dar a făcut exact opusul”, a declarat joi Samuel Levine, directorul Biroului pentru Protecția Consumatorilor din cadrul FTC, într-o declarație, subliniind că practicile Avast sunt ilegale.

Potrivit FTC, Avast a colectat ani de zile informații despre activitatea online a clienților, inclusiv interogările de căutare și site-urile web vizitate, prin intermediul propriilor extensii de browser Avast, care, conform companiei, „vă protejează confidențialitatea” prin blocarea cookie-urilor de urmărire online.

Avast a vândut aceste date prin intermediul filialei sale Jumpshot, în prezent închisă, către mai mult de o sută de companii, câștigând zeci de milioane de dolari. FTC susține că datele vândute de Jumpshot dezvăluie convingerile religioase ale utilizatorilor, problemele de sănătate, opiniile politice, precum și locația lor și alte informații confidențiale.

Conform unei investigații comune realizate de Vice News și PCMag în ianuarie 2020, Jumpshot a vândut date confidențiale de navigare pe web ale utilizatorilor către companii precum Google, Yelp, Microsoft, Home Depot și gigantul de consultanță McKinsey. Jumpshot a vândut, în special, date despre clicurile utilizatorilor săi, inclusiv linkuri web specifice pe care utilizatorii au dat click.

La acea vreme, Avast avea peste 430 de milioane de utilizatori activi la nivel global, iar Jumpshot susținea că are acces la date de pe 100 de milioane de dispozitive. Câteva zile după publicarea acestei investigații, Avast a închis Jumpshot. În 2021, Avast a fuzionat cu Norton LifeLock și face acum parte din compania mamă Gen Digital, care deține și aplicația CCleaner.

Comentând anunțul regulatorului, Avast a declarat că nu este de acord cu „afirmațiile și descrierea faptelor”. „Când Avast a închis voluntar Jumpshot în 2020, a pus capăt acestei practici. Dispozițiile operative ale acordului de soluționare sunt aliniate cu programele actuale de confidențialitate și securitate ale Avast”, a declarat compania.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche