Orașele sunt creații complexe și fascinante ale omenirii. Ele reflectă cultura, istoria și aspirațiile unei societăți. Ele sunt locurile unde trăim, muncim, ne distrăm și ne conectăm cu ceilalți. Dar cum ar trebui să arate orașele viitorului? Cum putem combina tradiția cu inovația, conservarea cu dezvoltarea, identitatea cu diversitatea?
Există două abordări principale în ceea ce privește planificarea urbană: una care pleacă de la orașele existente și încearcă să le adapteze la nevoile actuale și viitoare, și una care propune să construiască orașe noi de la zero, pe terenuri virgine sau abandonate. Prima abordare este mai pragmatică și mai realistă față de de a doua abordare care este mai ambițioasă, mai idealistă și mai atractivă pentru cei care vor să-și impună viziunea asupra lumii.
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a prezentat proiectul unui oraș liniar al viitorului la începutul anului 2021, care urmează a fi construit în deșertul Arabiei Saudite. Potrivit acestuia, construcția metropolei va costa 500 de miliarde de dolari.
„The Line” va obține energia doar din surse regenerabile și 95% din teren va fi dedicat naturii. Orașul nu va avea drumuri și mașini. Lățimea construcțiilor nu va depăși 200 m, dar orașul se va întinde pe o distanță de 170 km. Înălțimea clădirilor va fi de 500 m deasupra nivelului mării.
Potrivit poriectului, The Line va putea găzdui circa 9 milioane de oameni și va ocupa doar 34 km pătrați. Infrastructura va fi foarte compactă și eficientă. Toate obiectivele necesare pentru viață vor fi la 5 minute de mers pe jos, iar până la celălalt capăt al orașului oamenii vor putea ajunge în 20 de minute - cu trenul de mare viteză.
Construcția „The Line” face parte dintr-un proiect și mai ambițios, Neom, pe care Mohammed bin Salman l-a anunțat încă din 2017. Neom este un acronim pentru „Neo-Mustaqbal”, care înseamnă „Noul Viitor” în arabă. Numele reflectă viziunea proiectului de a crea un oraș care să ofere oportunități economice, sociale și culturale pentru locuitori și vizitatori, folosind cele mai avansate soluții tehnologice și ecologice.
După cum notează Bloomberg, prințul saudit intenționează să transforme regiunea de pe coasta de nord-vest a Mării Roșii într-un hub tehnologic, care va reflecta viziunea sa despre renunțarea treptată la economia bazată pe petrol în favoarea tehnologiilor avansate, relaxarea restricțiilor sociale și creșterea investițiilor străine.
Primii locatari și turiștii vor putea vizita megapolisul futurist începând din 2024, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg Nadmi al-Nasr, șeful proiectului Neom, care include construcția The Line.
Proiectul se află într-un stadiu incipient și nu s-a finalizat „nici măcar 1%” din toate lucrările necesare pentru planificarea și construcția orașului. Potrivit lui Nadmi al-Nasr, lucrările de construcție începute sunt în principal „mutarea nisipului și a munților” pentru a crea infrastructura de transport subterană. Se preconizează că megapolisul de 170 de kilometri va fi construit nu dintr-un singur punct, ci din ambele capete ale sale, a adăugat șeful Neom.
Unul dintre pașii următori ar putea fi stabilirea regulilor care vor reglementa Neom ca o „zonă liberă” cu legi diferite de restul Arabiei Saudite, a declarat Nadmi al-Nasr. Potrivit prognozei sale, acest lucru ar putea avea loc în primul trimestru al anului viitor.
Proiectul, totuși, s-a confruntat cu critici din partea experților și observatorilor, mulți dintre care se îndoiesc de fezabilitatea sa, invocând eșecurile anterioare de a crea zone economice libere. Procesul de relocare a populației locale a provocat și nemulțumirea publicului, care s-a soldat cu violență și arestări, notează Bloomberg. În plus, după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, din Neom au plecat mai mulți participanți importanți, inclusiv arhitectul britanic Norman Foster.
Rămâne de văzut dacă această utopie va funcționa așa cum s-a conceput. Menținerea ei cu siguranță va fi extrem de costisitoare. Tehnologiile IT sunt un instrument important în urbanism, dar nu pot schimba lumea fizică de una singură. „Orașele inteligente” și datele masive pot îmbunătăți semnificativ eficiența și confortul, dar rămân doar o teorie și o imagine frumoasă dacă nu sunt susținute de infrastructura fizică a lumii reale. Prin urmare, tehnologiile IT trebuie să completeze, nu să înlocuiască schimbările reale în lumea fizică. Poate că orașele vechi nu ar trebui demolate; dar ar trebui să trăim în ele, să folosim potențialul lor și să le îmbunătățim cu ajutorul tehnologiilor moderne.