În SUA a fost creat un exoschelet care le permite pacienților cu boala Parkinson să se deplaseze stabil

 Dezvoltarea așa-numitelor exoschelete se îndreaptă în două direcții principale: crearea de asistenți de forță pentru oamenii cu funcții motorii complete și reabilitarea pacienților cu diverse tulburări ale aparatului locomotor.  Un grup de cercetători din SUA a dezvoltat un exoschelet „moale”, care îi ajută pe pacienții cu boala Parkinson să meargă mai ușor și mai sigur, fără a avea nevoie de alte forme de asistență.


Tulburările funcțiilor sistemului locomotor al omului pot fi cauzate de boli diverse, dar în cazul bolii Parkinson problema principală o reprezintă blocările periodice pe loc în timpul mersului, care sunt precedate de reducerea amplitudinii mișcării membrelor. Ca urmare a acestor încetiniri, omul poate pierde echilibrul și cădea, din acest motiv pacienților cu boala Parkinson le este greu să se deplaseze singuri, mai ales în spații deschise cu mulți factori care le pot distrage atenția.

Potrivit portalului techcrunch.com, o echipă de cercetători de la universitățile Harvard și Boston a reușit să creeze un exoschelet „moale”, care cu ajutorul unui sistem de senzori se adaptează la particularitățile mersului unei persoane concrete, și cu ajutorul mecanismelor executante fixate pe picioare le dă impulsul de mișcare la momentul potrivit, eliminând blocările caracteristice aproape complet. În timpul testelor exoscheletului cu participarea unui bărbat de 73 de ani, care suferă de boala Parkinson, s-a constatat că fără un antrenament special el a învățat să meargă în interior cu viteză mare și fără încetiniri, iar în spațiile deschise blocările pe loc se întâmplau mult mai rar decât de obicei. El a reușit și să combine mersul și menținerea unei conversații, lucru care era greu de realizat fără dispozitivul corespunzător.

Echipa de dezvoltatori va continua să îmbunătățească exoscheletul lor, și este gata să licențieze tehnologia tuturor producătorilor interesați de astfel de dispozitive-asistenți. Această tehnologie permite persoanelor cu dizabilități locomotorii să interacționeze mai ușor cu ceilalți și să își îmbunătățească nivelul de trai.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche