Mulți dintre noi suntem tentați să credem că problemele noastre sunt cauzate de alții, de situații nefavorabile sau de ghinion. Ne plângem de șefi, de colegi, de parteneri, de prieteni, de politică, de economie, de societate. Căutăm mereu un vinovat în exterior, pe care să-l acuzăm pentru nefericirea noastră.
Dar oare nu cumva ne înșelăm? Oare nu cumva noi suntem cei care ne sabotăm propria fericire prin gânduri, emoții și comportamente negative?
O înțelepciune indiană spune că „Omul are doar șase dușmani: pofta, mânia, invidia, egoismul, mândria, iluzia.” Aceste vicii ne împiedică să ne dezvoltăm spiritual, să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne bucurăm de viață. Ele ne fac să suferim, să rănim și să fim răniți.
- Pofta este dorința excesivă și nesatisfăcută de a avea sau a face ceva. Pofta ne face să fim dependenți de plăceri efemere și să uităm de valorile esențiale. Pentru a învinge pofta, trebuie să cultivăm moderația, disciplina și recunoștința. Să ne bucurăm de ceea ce avem și să nu ne lăsăm conduși de impulsuri iraționale.
- Mânia este furia intensă și violentă care ne cuprinde atunci când suntem frustrați, ofensați sau amenințați. Mânia ne face să pierdem controlul asupra noastră și să acționăm impulsiv și agresiv. Pentru a învinge mânia, trebuie să cultivăm calmul, răbdarea și iertarea. Să ne gestionăm emoțiile negative și să nu le lăsăm să ne domine.
- Invidia este sentimentul de nemulțumire și resentiment față de succesul sau averea altora. Invidia ne face să ne comparăm mereu cu ceilalți și să ne simțim inferiori sau nedreptățiți. Pentru a învinge invidia, trebuie să cultivăm admirația, aprecierea și generozitatea. Să ne bucurăm pentru binele altora și să le oferim sprijin și laudă, dacă este nevoie.
- Egoismul este atitudinea de a pune propriile interese mai presus de cele ale altora. Egoismul ne face să fim indiferenți sau ostili față de nevoile și sentimentele celorlalți. Pentru a învinge egoismul, trebuie să cultivăm altruismul, compasiunea și cooperarea. Să fim atenți și sensibili la suferința altora și să le oferim ajutor și afecțiune.
- Mândria este sentimentul exagerat de importanță personală sau superioritate față de ceilalți. Mândria ne face să fim aroganți, inflexibili și incapabili să recunoaștem greșelile sau limitele noastre. Pentru a învinge mândria, trebuie să cultivăm umilința, flexibilitatea și sinceritatea. Să fim conștienți de calitățile și defectele noastre și să acceptăm criticile sau sfaturile constructive.
- Iluzia este credința falsă sau distorsionată despre realitate sau despre noi înșine. Iluzia ne face să trăim într-o lume imaginară sau idealizată și să ne negăm adevărul sau responsabilitatea. Pentru a învinge iluzia, trebuie să cultivăm claritatea, luciditatea și realismul. Să fim atenți la ceea ce se întâmplă în jurul și în interiorul nostru și să ne confruntăm cu faptele.
Dacă reușim să învingem acești dușmani din interiorul nostru, atunci vom descoperi că nu mai avem dușmani externi. Vom vedea lumea cu alți ochi, mai plini de iubire și înțelegere. Vom trăi mai pașnic și mai fericit.
„Mintea ta îți este cel mai bun prieten, dar și cel mai mare dușman”, spune o altă înțelepciune indiană. Depinde de noi cum o folosim: să ne ajute sau să ne saboteze. Alegerea ne aparține!