Potrivit testelor de laborator interne ale companiei QuantumScape, bateria cu stare solidă a reușit să păstreze 95% din capacitate după 1000 de cicluri de încărcare. Acest lucru este mult peste rezultatul mediu al bateriilor obișnuite, care de obicei scad la 80% din capacitate după 700 de cicluri.
Dacă bateriile QuantumScape vor fi utilizate în practică, durata de viață a mașinilor electrice ar putea crește semnificativ. De exemplu, dacă o mașină electrică nouă avea o autonomie declarată de 500 km, după trei ani de utilizare activă, ar putea parcurge nu 400, ci 475 km. În medie, resursa noilor baterii până la înlocuirea planificată este evaluată la 500.000 km.
Diferența principală a noilor baterii față de cele clasice constă în utilizarea unui electrolit solid în loc de unul lichid. Printre avantajele acestuia, experții evidențiază o densitate mai mare a energiei și o viteză mai mare de încărcare. De asemenea, acestea sunt considerate mai sigure în ceea ce privește incendiile în comparație cu modelele de litiu-ion.
Principalul dezavantaj al bateriilor cu stare solidă este costul lor ridicat. Cu toate acestea, rezultatele testelor lor nu au primit încă confirmare oficială. Aceasta a fost confirmată doar de către PowerCo (compania subsidiară a Volkswagen). Prin urmare, este important să se aștepte la verificări independente ale elementelor de alimentare pentru a evalua obiectiv proprietățile lor pentru consumatori.