Apple se pregătește să ofere utilizatorilor din Europa posibilitatea de a descărca aplicații din surse terțe pe dispozitivele iOS, pentru a se conforma Legii Piețelor Digitale (DMA) a Uniunii Europene. Această lege, care va intra în vigoare pe 7 martie, impune companiei Apple să nu mai restricționeze accesul la aplicații care nu sunt distribuite prin App Store.
Pentru a se conforma acestei legi, Apple va împărți App Store-ul în două segmente: unul pentru utilizatorii din UE și altul pentru cei din alte regiuni. Acest lucru a fost anunțat de jurnalistul Bloomberg Mark Gurman în ultimul număr al buletinului informativ Power On.
Săptămâna trecută, directorul general al Apple, Tim Cook, s-a întâlnit cu șeful agenției antitrust a UE, Margrethe Vestager, care i-a reamintit despre necesitatea respectării cerințelor DMA. Potrivit acestei legi, compania Apple va fi obligată să ofere dezvoltatorilor posibilitatea de a promova ofertele lor în afara App Store și să utilizeze sisteme de plată terțe. Se așteaptă ca Apple să facă o serie de modificări semnificative în funcționarea aplicațiilor sale precum: App Store, FaceTime și Siri în Europa, în legătură cu necesitatea îndeplinirii cerințelor DMA.
Trebuie luat în considerare faptul că Japonia la fel pregătește o legislație antitrust, potrivit căreia Apple va fi obligată să permită descărcarea de aplicații terțe și să permită dezvoltatorilor să adauge modalități alternative de plată în aplicațiile lor. De asemenea, se raportează despre intenția Departamentului de Justiție al SUA de a forța Apple să permită descărcarea de aplicații terțe pe iPhone și iPad.
Prin urmare, se pare că împărțirea App Store-ului în două segmente nu va fi o soluție pe termen lung pentru Apple, care va trebui să se adapteze la noile reglementări antitrust din diferite regiuni ale lumii.