Vladimir Putin a semnat pe 18 decembrie un decret prin care procedura de obținere a cetățeniei ruse a fost facilitată pentru cetățenii din Republica Moldova, Kazahstan și Belarus. Prim-ministrul de la Chișinău, Dorin Recean, a declarat că, în opinia sa, procedura simplificată de obținere a cetățeniei Federației Ruse este o încercare a regimului de la Moscova de a recruta „carne de tun” pentru invazia rusă asupra Ucrainei. Și a avut dreptate, pe 20 decembrie, la Sankt-Petersburg, 11 străini care au obținut cetățenia rusă au primit citații de la comisariatele militare pentru a fi înregistrați ca recruți.
Ce prevede decretul lui Putin?
Potrivit decretului semnat de Putin, procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru cetățenii din Republica Moldova, Belarus și Kazahstan a fost simplificată.
În document se indică faptul că cetățenii din R. Moldova, Belarus și Kazahstan care au împlinit vârsta de 18 ani vor putea obține cetățenia Federației Ruse fără a confirma cunoașterea istoriei rusești și a bazelor legislației țării.
De asemenea, ei nu mai sunt obligați să aibă o rezidență de cinci ani în Rusia înainte de a solicita cetățenia, așa cum se cerea până acum. Rămâne obligatorie doar cerința de a vorbi limba rusă. Așadar, ei trebuie să prezinte, pe lângă permisul de ședere și documentul care atestă identitatea și cetățenia, și o dovadă a cunoașterii limbii.
Decretul lui Putin vine în contextul în care Rusia se confruntă cu o criză demografică și cu o scădere a populației. Potrivit datelor oficiale, populația Rusiei a scăzut semnificativ în ultimii ani. Recent Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a cerut interzicerea „încurajării femeilor să avorteze” pentru a combate criza demografică.
Prin urmare, Rusia încearcă să atragă mai mulți imigranți din fostele republici sovietice, oferindu-le facilități la obținerea cetățeniei. În același timp, Rusia își consolidează influența politică și militară în regiune, mai ales în contextul conflictului din Ucraina.
Ce înseamnă decretul lui Putin pentru Republica Moldova?
Decretul lui Putin ar putea reprezenta o amenințare la adresa integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.
Acest lucru se datorează faptului că ar putea facilita obținerea cetățeniei ruse de către locuitorii din regiunea separatistă Transnistria, care este sub controlul militar și politic al Rusiei.
Astfel, Rusia ar putea folosi cetățenii ruși din Transnistria (și nu doar din Transnistria) ca pretext pentru a interveni militar în Republica Moldova, așa cum a făcut în Ucraina, sub pretextul de a-și proteja cetățenii săi.
Deja, în Transnistria există peste 200 000 de cetățeni ruși, dintre care aproximativ 30 000 sunt militari sau foști militari ruși.
Pe de altă parte, decretul lui Putin ar putea reprezenta o oportunitate pentru Republica Moldova de a se apropia mai mult de Uniunea Europeană și de a accelera procesul de integrare europeană.
Acesta ar putea determina mai mulți cetățeni moldoveni să își exprime nemulțumirea față de politica Rusiei și să își manifeste dorința de a face parte din spațiul european.
Deja, în Republica Moldova peste un milion de persoane au cetățenie română, dintre care majoritatea au obținut cetățenia română după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.
Astfel, Republica Moldova ar putea beneficia de sprijinul României și al altor state membre ale Uniunii Europene pentru a avansa pe calea reformelor și a democratizării.
Ce reacții a provocat decretul lui Putin?
În aceiași zi, în cadrul unei emisiuni televizate, de la TV8, prim-ministrul Dorin Recean a comentat decretul semnat de președintele rus.
„Consider că este o altă încercare de a recruta carne de tun pentru acest război de neînțeles și brutal al Kremlinului împotriva Ucrainei. Aș vrea să avertizez și să rog cetățenii Republicii Moldova să nu urmeze aceste așa-zise proceduri simplificate”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.
El a menționat că, în prezent, în Rusia se află între 150 000 și 200 000 de cetățeni moldoveni.
La doar două zile distanță, pe 20 decembrie, la Sankt-Petersburg, 11 străini care au obținut cetățenia rusă au primit citații de la comisariatele militare pentru a fi înregistrați ca recruți. Acest lucru a fost anunțat de serviciul de presă al Direcției Principale a Ministerului de Interne din Petersburg și regiunea Leningrad.
Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în clădirea Departamentului de Poliție din districtul Kalinin din Petersburg. După ce noii cetățeni au depus jurământul, reprezentanții comisariatelor militare și conducerea departamentului de investigații militare din Sankt-Petersburg le-au înmânat citațiile pentru a fi înregistrați ca recruți „în scopul îndeplinirii datoriei civice de a efectua serviciul militar”.
O problemă care se pune în acest context este dacă merită efortul de a deveni cetățean rus în aceste condiții. Poate că unii dintre străini nu au fost informați despre obligația militară sau nu au avut altă opțiune. Oricum, ei trebuie să fie pregătiți să își apere noua „patrie”, chiar dacă nu au legături culturale sau emoționale cu ea.