Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Virginia au descoperit modul în care „Lactobacillus”, o bacterie găsită în alimente fermentate și iaurt, ajută organismul să gestioneze stresul și poate contribui la prevenirea depresiei și anxietății. Aceste constatări deschid calea către noi terapii pentru tratarea anxietății, depresiei și altor afecțiuni de sănătate mentală.
Noua cercetare realizată de Alban Gaultier, și colaboratorii săi este remarcabilă deoarece identifică rolul specific al Lactobacillus, izolându-l de celelalte microorganisme care trăiesc în mod natural în și pe corpul nostru. Aceste organisme sunt cunoscute colectiv sub numele de microbiotă, iar cercetătorii au căutat din ce în ce mai mult să le folosească pentru combaterea bolilor și a îmbunătăți sănătatea noastră. Noua cercetare de la UVA reprezintă un pas semnificativ în această direcție, oferind o abordare inovatoare pentru înțelegerea rolului microbilor individuali, ceea ce ar putea facilita dezvoltarea de noi tratamente și vindecări pentru o gamă variată de boli, atât mintale, cât și fizice.
„Descoperirea noastră ilustrează modul în care Lactobacillus, rezident în intestin, influențează tulburările de dispoziție, ajustând sistemul imunitar”... „Cercetarea noastră ar putea deschide calea pentru descoperirea unor terapii mult așteptate pentru anxietate și depresie”, a declarat Gaultier, din Departamentul de Neuroștiințe al UVA
MICROBIOTA ȘI DEPRESIA
O realitate uimitoare este că suntem gazde pentru o mulțime de microorganisme care ne colonizează pielea, gura, intestinele și alte părți ale corpului. Numărul lor este atât de mare, încât depășește cu mult numărul celulelor proprii. Acest lucru poate părea dezgustător sau chiar alarmant, dar cercetătorii au realizat tot mai mult că aceste organisme mici și interacțiunile lor nesfârșite sunt vitale pentru sănătatea sistemului nostru imunitar, sănătatea mentală și multe alte aspecte ale bunăstării noastre. Perturbările microbiotei, fie din cauza bolilor, a dietei precare sau a altor cauze, sunt cunoscute pentru a contribui la multe boli și chiar pentru a favoriza răspândirea cancerului. Prin urmare, cercetătorii au fost extrem de entuziasmați în ultimii ani în privința potențialului de a combate bolile prin orientarea către microbiotă.
Primele încercări de a manipula flora intestinală cu bacterii benefice, numite probiotice, au produs rezultate mixte. O mare parte a problemei a fost dată de complexitatea microbiomului. Se estimează că există 39 de trilioane de microorganisme în interiorul fiecăruia dintre noi, care au roluri și interacțiuni diverse cu noi și între ele. A studia aceste microorganisme și funcțiile lor este o sarcină dificilă, ca și cum am încerca să numărăm boabele de nisip de pe o plajă.
„Cercetările precedente au indicat că Lactobacillus are un efect pozitiv asupra ameliorării stărilor depresive și că se reduce în urma stresului psihologic, dar mecanismele implicate nu erau elucidate, în principal din cauza provocărilor tehnice asociate studierii microbiomului.”
Gaultier și colaboratorii săi au ales să continue investigațiile privind depresia folosind un set de bacterii denumit „Altered Schaedler Flora”, care conține două tulpini de Lactobacillus și alte șase tulpini bacteriene. Prin intermediul acestei comunități bacteriene, rar folosită în cercetare, echipa a putut genera șoareci cu sau fără Lactobacillus, fără a recurge la antibiotice.”
Astfel, Gaultier și echipa sa au elucidat mecanismul prin care Lactobacilli afectează comportamentul și cum absența lor poate exacerba simptomele de depresie și anxietate. Ei au constatat că Lactobacilli, care aparțin familiei Lactobaccillacea, reglează nivelurile unui mediator imunitar denumit interferon gamma, care controlează reacția organismului la stres și previne apariția depresiei.
Aceste cunoștințe îi ajută pe cercetători să conceapă noi strategii de prevenire și tratament pentru depresie și alte afecțiuni psihice în care Lactobacillus are o influență semnificativă. De exemplu, pacienții care suferă de depresie (sau sunt predispuși) ar putea beneficia în viitor de suplimente probiotice personalizate, care vor îmbunătăți nivelurile lor de Lactobacillus benefic.