Sectorul tehnologic, lider al creșterii economice în 2023: Cine sunt cei mai bogați oameni din lume

 Anul 2023 nu a fost cel mai ușor pentru economia mondială, dar a deschis anumite oportunități pentru reprezentanții afacerilor din domeniul tehnologic, iar dacă cei mai bogați 500 de oameni din lume și-au mărit averea cu 1,5 trilioane de dolari în total, atunci 658 de miliarde de dolari din această sumă le revine câtorva proprietari de afaceri din domeniul tehnologic. Boom-ul inteligenței artificiale a contribuit la creșterea averii lor cu 48%.

Agenția Bloomberg subliniază că cei mai bogați 500 de oameni din lume nu și-au acoperit complet pierderile anului precedent, care au ajuns la 1,4 trilioane de dolari în total, așa că profitul lor net față de anul 2021 a fost doar de 100 de miliarde de dolari. Totuși, doar Elon Musk, care și-a recâștigat statutul de cel mai bogat om din lume, și-a mărit averea cu 95,4 miliarde de dolari în anul care se încheie, deși în 2022 a pierdut 138 de miliarde de dolari. Miliardarul american are acum un avans de 50 de miliarde de dolari față de averea celui mai apropiat competitor - Bernard Arnault, care deține afacerea de vânzare a obiectelor de lux LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Alți reprezentanți ai sectorului tehnologic nu au motive să se plângă de rezultatele financiare ale anului care se încheie. Fondatorul Amazon Jeff Bezos și-a mărit averea cu 70 de miliarde de dolari în acest an și poate concura cu Bernard Arnault pentru locul al doilea în lista celor mai bogați oameni din lume conform Bloomberg. Fondatorul Meta Platforms, Mark Zuckerberg și-a sporit propria avere cu 80 de miliarde de dolari, arătând una dintre cele mai bune dinamici din sectorul tehnologic din punct de vedere al creșterii.

Deși anterior se vehicula că compania OpenAI ar putea intra în faliment, potrivit unor surse, venitul anual al companiei OpenAI a depășit 1,6 miliarde de dolari datorită creșterii rapide a chatbotului „ChatGPT” bazat pe inteligență artificială. La mijlocul lunii octombrie, acest indicator era de 1,3 miliarde de dolari. Acest lucru este raportat de publicația The Information, citând propriile surse.
La începutul acestei luni, publicația Bloomberg scria despre organizarea iminentă a unei noi runde de finanțare pentru OpenAI, în cadrul căreia capitalizarea companiei ar putea fi evaluată la 100 de miliarde de dolari. Raportul spunea că negocierile privind organizarea unei noi runde de finanțare sunt în curs, dar termenii și condițiile implementării sale nu au fost încă aprobați.
Principalul investitor strategic al OpenAI este Microsoft, care a investit aproximativ 13 miliarde de dolari în startup-ul bazat pe inteligență artificială. În prezent, gigantul software utilizează deja dezvoltările OpenAI în produsele sale precum Bing Chat sau Copilot. Potrivit datelor disponibile, OpenAI poartă negocieri cu fondul de investiții G42 din Emiratele Arabe Unite pentru a atrage până la 10 miliarde de dolari pentru dezvoltarea acceleratorului de calcul Tigris, care este considerat un concurent al soluțiilor NVIDIA.

Poveștile de eșec din anul care se încheie au avut și ele loc. Fondatorul celei mai mari burse de criptomonede din lume „Binance”, Changpeng Zhao a fost nevoit să renunțe la postul de director general și să plătească o amendă personală de 50 de milioane de dolari în plus față de amenda stabilită de instanță în valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru companie. Această companie a fost acuzată de spălare de bani și încălcare a sancțiunilor americane. Creșterea averii personale a lui Zhao cu 25 de miliarde de dolari, în urma unei explozii a pieței criptomonedelor nu pare o realizare prea plăcută, dacă ar fi să luăm în considerare că în 2024 acesta ar putea fi condamnat la închisoare.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche