Potrivit proiectului de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetar fiscale, cuantumul ecotichetului pentru programul Rabla și a finanțării pentru fotovoltaice se va reduce semnificativ din 2024.
Cu toate că aceste programe au fost concepute pentru a stimula achiziția de vehicule nepoluante și producția de energie regenerabilă, din 2024 vor avea un buget mult mai mic.
Programul Rabla Plus, care oferea o subvenție de peste 10.000 de euro pentru cumpărarea unei mașini electrice, cuantumul ecotichetului va fi redus la puțin peste 2.000 de euro în 2024, conform unei ordonanțe publicate de Ministerul Finanțelor. Acesta este un pas înapoi în promovarea mobilității verzi, care ar putea afecta atât piața auto cât și mediul înconjurător.
Programul Rabla Clasic, care oferea o primă de casare de 7.000 de lei pentru un automobil vechi, sau 10.000 de lei pentru casarea a două mașini vechi, va fi redus la 3.500 (pentru un automobil) sau 5.000 de lei (pentru două automobile casate) în 2024. Acest lucru ar putea încetini ritmul de înnoire a parcului auto național, care este unul dintre cele mai poluante din Europa.
Programul „Casa Verde” de instalare a sistemelor de panouri fotovoltaice, care oferea o finanțare de 20.000 de lei pentru producerea și livrarea de energie electrică din surse regenerabile, va fi redus la 10.000 de lei în 2024. Acesta este un semnal negativ pentru dezvoltarea sectorului energetic verde, care ar putea contribui la reducerea dependenței de importuri și la creșterea securității energetice.
Guvernul nu a explicat motivele acestei reduceri drastice a valorii tichetelor și a subvențiilor, dar se presupune că are legătură cu situația bugetară dificilă și cu nevoia de a face economii. Totuși, această măsură ar putea avea efecte negative pe termen lung, atât pentru consumatori, cât și pentru mediul înconjurător.
Proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri bugetar fiscale prevede următoarele:
„Art. XXXIX - (1) În anul 2024, cuantumul ecotichetului acordat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 - 2024 este în sumă maximă de 10.000 lei.
(2) În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate. Prima de casare se acordă numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehicolul uzat pentru o perioadă mai mare de 3 ani.
(3) În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant.”