Ce este Germofobia? Cauze, simptome și cum poate fi tratată

„Trebuie să luptăm nu cu bacteriile, ci cu propriile noastre temeri.”

Germofobia ( sau mizofobia, verminofobia și bacilofobia) este frica exagerată de germeni, bacterii, contaminare și infecție. Este o tulburare de anxietate care poate afecta grav calitatea vieții persoanei care suferă de aceasta. 
În general, este normal să ne temem de bacteriile dăunătoare, însă aceste îngrijorări devin fobii atunci când gândurile despre microbi devin obsesive și îl urmăresc constant pe individ, schimbându-i comportamentul și starea de bine. De exemplu, dacă nu poate atinge clanța ușii de teama bacteriilor, își spală obsesiv mâinile și dezinfectează toate suprafețele cu care intră în contact.

Această frică poate duce și la probleme sociale. Oamenii se pot teme de strângerea de mână și îmbrățișări, pot evita contactul cu ceilalți pentru a nu se infecta din greșeală, le este dificil să viziteze locuri publice, inclusiv magazine, restaurante și cafenele.

Germofobia este adesea asociată cu tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC), o afecțiune în care persoana are gânduri obsesive și comportamente compulsive legate de curățenie și igienă. De exemplu, dacă îl neliniștesc gândurile despre contaminare și infecție, poate să-și spele des și pe termen lung mâinile, să dezinfectează suprafețele, evită contactul cu obiecte sau persoane potențial contaminate. Aceste frici pot fi iraționale și excesive, depășind măsurile normale de precauție.

  • Care este cauza germofobiei?

O posibilă explicație pentru tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o disfuncție a unor circuite cerebrale. Studii de imagistică cerebrală au evidențiat diferențe în activitatea creierului între persoanele cu TOC și cele fără. De asemenea, este posibil ca factorii genetici să joace un rol, în special în cazurile în care tulburarea se manifestă de la vârste fragede. Aproximativ 30-50% dintre adulții cu TOC raportează că simptomele lor au debutat în copilărie sau adolescență.

Nu există o cauză unică pentru germofobie, ci mai degrabă o combinație de factori genetici, biologici și psihologici. Unele posibile cauze sunt:

  1. Traume sau experiențe negative legate de germeni sau boli în copilărie sau la vârsta adultă
  2. Personalitate anxioasă sau perfecționistă
  3. Educație strictă sau supraprotectoare
  4. Expunere la informații alarmiste sau exagerate despre riscurile de infectare
  5. Stres cronic sau acut
  6. Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC) preexistentă sau asociată

În special, lumea modernă pare să favorizeze dezvoltarea bacilofobiei. Datorită reclamelor care demonizează bacteriile, oamenii se tem tot mai mult de microorganisme și încearcă să sterilizeze totul în jur - de la suprafețele din casă până la propria piele. Astfel, persoanele pot dezvolta iritații ale pielii, alergii sau infecții din cauza spălării excesive sau a folosirii produselor chimice.

  • Ce simptome are germofobia?

Germofobia se manifestă prin simptome fizice, cognitive și comportamentale. Unele dintre acestea sunt:

  1. Frică intensă și persistentă de a intra în contact cu germeni sau a se infecta
  2. Evitarea situațiilor sau locurilor care pot fi percepute ca fiind murdare sau contaminate, cum ar fi transportul public, toaletele publice, spitalele, restaurantele etc.
  3. Obsesia de a verifica dacă lucrurile sunt curate sau dezinfectate
  4. Compulsia de a se spăla pe mâini, de a face duș, de a schimba hainele sau de a curăța suprafețele în mod excesiv și repetitiv
  5. Folosirea exagerată de produse de curățenie, dezinfectanți, măști, mânuși etc.
  6. Anxietate, nervozitate, iritabilitate, vinovăție sau rușine legate de frica de germeni
  7. Dificultatea de a se concentra, de a lua decizii sau de a avea gânduri raționale
  8. Probleme în relațiile cu ceilalți din cauza evitării contactului fizic, a izolării sociale sau a impunerii regulilor de curățenie asupra lor
  • Cum se tratează germofobia?

Tratamentul pentru germofobie implică o combinație de terapie psihologică și medicamente. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este una dintre cele mai eficiente forme de terapie pentru această tulburare. TCC îi ajută pe pacienți să identifice și să schimbe gândurile și comportamentele nesănătoase legate de frica de germeni. De asemenea, îi expune treptat pe pacienți la situațiile care le provoacă anxietate, învățându-i să le înfrunte fără a recurge la ritualuri compulsive.

Dacă, pe lângă fobie, există și tulburare obsesiv-compulsivă, medicul psihiatru poate recomanda un tratament care să includă și medicamente, de exemplu, substanțe care acționează asupra nivelului de serotonină din creier (ISRS).

Medicamentele care pot fi folosite pentru tratarea germofobiei sunt cele care reduc anxietatea și reglează neurotransmițătorii implicați în TOC, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sau inhibitorii recaptării serotoninei si noradrenalinei (IRSN).
Medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce simptomele de anxietate și depresie asociate cu germofobia. Aceste medicamente trebuie luate sub supravegherea unui medic psihiatru și nu trebuie întrerupte brusc.

Germofobia este o tulburare serioasă care necesită tratament specializat. Dacă suferiți de această frică sau cunoașteți pe cineva care o are, nu ezitați să cereți ajutor profesional. Cu un tratament adecvat, puteți depăși germofobia și puteți duce o viață normală și fericită.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unor consultații și a investigațiilor adecvate.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche