După șase ani de încercări, un fotograf din Italia a reușit să surprindă într-o singură fotografie trei elemente impresionante. Chiar și NASA a apreciat-o

 O imagine spectaculoasă a fost realizată de fotograful Valerio Minato, care a capturat într-o singură fotografie trei elemente impresionante: Bazilica „Superga” din Italia, Muntele „Monviso” și Luna plină. Compoziția fotografiei este atât de armonioasă și de bine calculată, încât pare să fie o creație digitală (Photoshop), nu o înregistrare a realității. Dar fotografia este autentică și a fost apreciată chiar și de NASA, care a desemnat-o ca fiind cea mai bună fotografie astronomică a zilei de 25 decembrie.

Valerio Minato este un fotograf pasionat de astronomie, care și-a propus să imortalizeze o scenă rară: bazilica „Superga” din Torino, muntele „Monviso” și Luna, toate așezate pe aceeași linie. Pentru a reuși acest lucru, el a avut nevoie de multă răbdare și perseverență, deoarece a încercat de cinci ori timp de șase ani să prindă momentul potrivit și abia a șasea oară i-a reușit.

Fotograf: Valerio Minato | Sursa: www.apod.nasa.gov/apod/ap231225.html

Pentru a realiza fotografii unice ca aceasta, este nevoie de planificare. Primul pas este să conștientizezi că are loc o astfel de aliniere triplă uimitoare. Al doilea pas este să găsești cel mai bun loc pentru a o fotografia. Dar cel de-al treilea și cel mai important pas, este de a fi la timpul potrivit în locul potrivit.

De fiecare dată când Luna se afla în poziția dorită, vremea nu era favorabilă pentru fotografiat. Ori era prea noros, sau ceață, ori prea mult praf în aer. Dar în sfârșit, în decembrie 2023, fotograful a avut parte de condiții ideale: cer senin, aer curat și lumină bună.
Astfel a reușit să capteze o imagine impresionantă, în care bazilica se profilează pe fundalul muntelui Monviso, iar Luna pare să se sprijine pe vârful acestuia. Deși Luna era în fază de semicerc, datorită unei expuneri lungi, ea apare ca un disc întreg, iluminat parțial de lumina directă a Soarelui și parțial de lumina reflectată de Pământ. Acest fenomen se numește sclipirea da Vinci și permite să se observe textura suprafeței lunare. 

Fotografia lui Minato s-a dovedit a fi atât de spectaculoasă, încât a atras atenția experților de la NASA, care au ales-o ca Astronomy Picture of the Day (APOD) pentru data de 25 decembrie. Acesta este un program care prezintă zilnic o imagine sau o animație legată de astronomie, împreună cu o explicație științifică. APOD este unul dintre cele mai populare site-uri web ale NASA și are milioane de vizitatori din întreaga lume.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche