Curiozități și Fapte Interesante despre Crăciun

Crăciunul este una dintre cele mai iubite și așteptate sărbători din an, atât de copii, cât și de adulți. În această perioadă, ne bucurăm de tradiții, cadouri, colinde și preparate delicioase. Dar cât de multe știm despre originea și semnificația acestor obiceiuri? Iată câteva fapte interesante despre Crăciun pe care poate nu le cunoșteați:

  1. Nu există nicio dovadă că Isus Hristos s-a născut pe 25 decembrie. Această dată a fost aleasă de Biserica Catolică în secolul al IV-lea pentru a coincide cu sărbătoarea păgână a solstițiului de iarnă, cunoscută sub numele de Saturnalia. Istoric vorbind, este foarte improbabil ca Isus să se fi născut în mijlocul iernii, deoarece evangheliile menționează că păstorii își păzeau turmele în câmp în noaptea nașterii sale. Mai degrabă, unii cercetători susțin că Isus ar fi putut să se nască într-o perioadă mai caldă a anului, cum ar fi primăvara, dar data exactă rămâne necunoscută.

  2. În unele țări, Crăciunul nu este sărbătorit pe 25 decembrie, ci pe alte date, în funcție de tradițiile locale și de calendarul folosit. De exemplu, în Rusia, Republica Moldova, Ucraina (până în 2022) și alte țări ortodoxe, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, conform calendarului gregorian.
    Din 2023, datorită trecerii Bisericii Ortodoxe din Ucraina la noul calendar iulian, toate datele sărbătorilor imuabile s-au schimbat cu 13 zile mai devreme. Astfel, conform noului stil, creștinii ortodocși din Ucraina vor sărbători Nașterea Domnului pe 25 decembrie.
    În ultima perioadă, în R. Moldova se observă o creștere a numărului de creștini ortodocși care aleg să celebreze Crăciunul pe stil nou, adică pe 25 Decembrie. Această tendință reflectă o schimbare de mentalitate și de tradiție în rândul populației.
    În Armenia, Crăciunul este sărbătorit pe 6 ianuarie, în timp ce în Etiopia, este sărbătorit pe 7 ianuarie. Aceste diferențe se datorează faptului că diferite biserici creștine au adoptat diferite calendare pentru a calcula data nașterii lui Isus.
    În China, Crăciunul nu este o sărbătoare oficială, dar este totuși celebrat de mulți creștini și de alți oameni care adoptă obiceiurile occidentale. Aici Crăciunul este mai mult o ocazie de distracție și schimb de cadouri decât o sărbătoare religioasă.

  3. Bradul de Crăciun este o tradiție străveche, care datează de la egiptenii și romanii antici, care decorau cu plante perene în timpul solstițiului de iarnă pentru a simboliza revenirea primăverii.
    Se spune că primul om care a împodobit un brad de Crăciun a fost Martin Luther, reformatorul religios din secolul al XVI-lea, care ar fi fost inspirat de stelele strălucitoare printre crengile copacilor.
    Bradul de Crăciun este mai mult decât un simplu ornament festiv. De-a lungul istoriei, bradul de Crăciun a fost asociat cu diferite simboluri și semnificații, cum ar fi lumina, pacea, dragostea și unitatea. Fiecare element al bradului are o semnificație aparte: crengile verzi simbolizează veșnicia lui Dumnezeu, globurile colorate reprezintă darurile pe care le primim de la El, steaua de pe vârf este un reper al drumului spre Betleem, iar lumânările sau instalațiile electrice ilustrează lumina lui Hristos în lume. Bradul de Crăciun este, așadar, o expresie a credinței și a recunoștinței noastre față de Cel care ne-a dăruit viața și mântuirea.
    În 1846, regina Victoria și prințul Albert au apărut într-o ilustrație împodobind un brad de Crăciun la Castelul Windsor. Acest gest a fost interpretat ca o dovadă a afecțiunii și a tradițiilor familiale ale cuplului, dar și ca o promovare a obiceiului german de a împodobi brazii în perioada sărbătorilor de iarnă. Ilustrația a avut un impact mare asupra publicului britanic și internațional, care a început să adopte și să răspândească această practică în casele lor. Astfel, regina Victoria și prințul Albert au contribuit la popularizarea bradului de Crăciun ca un simbol al spiritului și al unității familiale.

  4. În fiecare an, din 1947, autoritățile din Oslo trimit un brad de Crăciun celor din Londra, ca un gest de mulțumire pentru ajutorul primit în timpul celui de-al doilea război mondial. Bradul este amplasat în Trafalgar Square și este împodobit cu lumini albastre și albe, culorile steagului norvegian.

  5. Beculețele de Crăciun au fost inventate de americanul Edward Johnson în 1882. El era un asociat al lui Thomas Edison și a avut ideea să folosească beculețe colorate pentru a decora bradul său de crăciun. În anii următori, beculețele de crăciun au devenit tot mai populare și au fost folosite pentru a ilumina casele, magazinele și străzile în perioada sărbătorilor.
     
  6. Moș Crăciun este cunoscut sub diverse nume în diferite țări: Kriss Kringle (Germania), Le Bafana (Italia), Pere Noel (Franța), Joulupukki (Laponia, Finlanda) sau Dedushka Moroz (Rusia). În unele locuri, el nu vine singur, ci este însoțit de alte personaje, cum ar fi elfii, renii sau Alba ca Zăpada.
    Imaginea lui Moș Crăciun nu a fost mereu cea pe care o cunoaștem astăzi. Inițial, Moș Crăciun era reprezentat ca un bătrân slab și serios, îmbrăcat în haine verzi sau albastre. 
    Deși se crede că ar fi fost creată în scop de marketing de Coca Cola, imaginea Moșului este, de fapt, inspirată de un poem din anul 1820, numit „A Visit from St. Nicholas” scris de Clement Clarke Moore. Acesta l-a descris ca fiind un bătrân vesel și plinuț, cu barbă albă și costum roșu. Această imagine a fost popularizată de ilustratorul Thomas Nast și de reclamele Coca-Cola din anii 1930 .

  7. Obiceiul ciorapilor atârnați în bradul de Crăciun sau de șemineu, precum și pregătirea ghetuțelor de Sf. Nicolae, vine de la o tradiție olandeză conform căreia oamenii lăsau în fața casei încălțăminte plină cu mâncare pentru măgarii Sfântului Nicolae. Acesta fiind un om generos și iubitor de copii, le oferea la rândul său cadouri celor care îi hrăneau animalele.

  8.  Culorile tradiționale ale Crăciunului nu sunt roșu și alb, cum ar crede unii, ci roșu, verde și auriu. Roșul reprezintă sângele lui Isus Hristos, verdele reprezintă viața și renașterea, iar auriul reprezintă lumina și bunăstarea.

  9. În anul 1647, Parlamentul englez a interzis sărbătorirea Crăciunului, considerându-l un obicei păgân și o risipă de timp și bani. Această decizie a provocat nemulțumirea și rezistența multor oameni, care au continuat să celebreze Crăciunul în secret, riscând amenzi sau chiar închisoare. Motivul interdicției era legat de convingerile religioase ale puritanilor, care doreau să reformeze Biserica Anglicană și să elimine orice element considerat catolic sau superstițios. Puritanii credeau că sărbătorirea Crăciunului nu avea nicio bază biblică și că data de 25 decembrie era aleasă arbitrar, fără legătură cu nașterea lui Isus. De asemenea, ei se opuneau manifestărilor festive care însoțeau Crăciunul, cum ar fi consumul de alcool, dansul, jocurile sau decorarea casei cu brad și lumânări. Interdicția a durat până în 1660, când monarhia a fost restaurată și Crăciunul a fost recunoscut din nou ca sărbătoare legală.

  10. De unde vine obiceiul de a face cadouri de Crăciun?
    Tradiția de a face cadouri există de multe secole. Există diferite versiuni despre originea acestui obicei.
    a) Saturnaliile păgâne.
    Această sărbătoare își are originea în Roma Antică. Se desfășura în luna decembrie și era dedicată zeilor fertilității și agriculturii. Un obicei al acestei sărbători era schimbul de cadouri între participanți, care credeau că astfel își asigurau prosperitatea recoltei viitoare.
    b) Sfântul Nicolae.
    Sfântul Nicolae este prototipul actualului Moș Crăciun. Povestea lui datează din secolul al IV-lea. Potrivit legendei, un băiat orfan pe nume Nicolae a moștenit o avere mare. Când a crescut, a devenit preot și dăruia cadouri săracilor.
    c) Cei Trei Crai de la Răsărit.
    Biblia relatează despre trei înțelepți care au plecat la Nazaret pentru a oferi tămâie, aur și smirnă pruncului Iisus. Această relatare a dat naștere tradiției de a face cadouri de Crăciun.

  11. „Grinch” este cel mai de succes film de Crăciun din toate timpurile. Filmul animat din 2018 a adus încasări de 512.858.819 de dolari la nivel mondial. Locul doi este ocupat de „Home Alone”.

  12. Cântecul Jingle Bells nu a fost compus inițial pentru Crăciun, ci pentru Ziua Recunoștinței. Autorul său, James Pierpont, l-a scris în 1857 pentru copiii unei biserici din Boston. De asemenea, acest cântec are onoarea de a fi primul cântec fredonat în spațiu, pe 16 decembrie 1965, de către astronauții Tom Stafford și Wally Schirra .

  13.  Globurile de zăpadă au fost inventate întâmplător în Austria. Unul dintre cei mai cunoscuți producători de globuri de zăpadă a fost Erwin Perzy, un meșter în fabricarea de instrumente chirurgicale din Viena, Austria. El a încercat să îmbunătățească luminozitatea lămpilor cu ulei prin adăugarea unor particule reflectorizante în interiorul lichidului, dar a observat că acestea se așezau pe fund ca fulgii de zăpadă. Astfel, el a avut ideea să creeze un glob de zăpadă cu o scenă vieneză în miniatură. În 1900, el a primit un brevet pentru invenția sa și a fondat o companie care produce globuri de zăpadă până în prezent.

  14. Colindatul. O tradiție veche de sute de ani, colindatul este o formă de exprimare a credinței și a identității românești. Prin cântece și gesturi simbolice, colindătorii transmit mesaje de pace, bucurie și speranță, inspirate din spiritualitatea strămoșească. Unele colinde se referă la evenimentul central al Crăciunului, Nașterea lui Iisus Hristos, și sunt numite „cântece de stea”. În seara de Ajun, copiii merg pe la casele oamenilor cu o stea luminoasă și le vestesc vestea cea bună (în unele zone ziua colindă copiii iar seara maturii) . Gazdele îi întâmpină cu drag și le oferă daruri din roadele pământului.

  15. Postul culinar și spiritual.  În tradiția ortodoxă, Crăciunul este precedat de o perioadă de post și rugăciune, care începe pe 15 noiembrie și se termină pe 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii se abțin de la carne, lactate, ouă și alte alimente de origine animală, dar și de la plăceri lumești. Scopul postului este de „a curăți trupul și sufletul pentru a primi lumina lui Hristos”. După slujba de Ajun, postul se încheie și creștinii se bucură de mese bogate și festive, care includ preparate tradiționale din carne de porc, sarmale, colaci, cozonaci, prăjituri și vin. Aceste mâncăruri simbolizează bucuria și recunoștința pentru darurile lui Dumnezeu.

Acestea sunt doar câteva dintre curiozitățile și lucrurile interesante despre Crăciun pe care le-am aflat. Sper că v-au plăcut și v-au făcut să apreciați și mai mult această sărbătoare minunată.
Vă urez un Crăciun fericit și plin de lumină!

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche