Cum să ai grijă de pielea mâinilor tale . Sfaturi Utile


Mâinile noastre sunt expuse la
o varietate de activități zilnice. Apa, săpunul, detergenții și alte produse chimice pe care le folosim acasă sau la serviciu le pot deteriora bariera naturală de protecție, ceea ce poate duce la uscarea, crăparea și iritarea lor. Pentru a preveni aceste probleme, nu este nevoie să urmezi un ritual complicat de îngrijire a mâinilor, ci doar să le oferi o atenție specială și o hidratare adecvată. Iată câteva sfaturi practice de la asociațiile dermatologilor din SUA și Marea Britanie.

Hidratează-ți mâinile frecvent și protejează-le de schimbările de temperatură

Mâinile trebuie hidratate destul de des, preferabil după fiecare spălare. Spălarea mâinilor este esențială înainte și după ce gătești, înainte de a mânca, după ce mergi la baie, după ce strănuți sau atingi animalele, etc. De asemenea, poți aplica o cremă hidratantă ori de câte ori simți că pielea este uscată. Un truc util este să ții o cremă în geantă și să o folosești atunci când simți că este nevoie.

Este important să hidratezi pielea, mai ales dacă folosești produse dezinfectante pentru mâini, care conțin alcool și care pot provoca uscăciune. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este anotimpul. Iarna, aerul din interiorul clădirilor este mai uscat din cauza încălzirii, ceea ce afectează mai mult pielea mâinilor. De aceea, o cremă hidratantă de calitate este esențială în sezonul rece.

Cum să alegi o cremă pentru mâini
Pentru a te asigura că pielea ta primește îngrijirea potrivită, caută pe etichetă sau ambalaj următoarele ingrediente:
Lipidele: Formează un strat protector pe piele, o înmoaie și o fac mai fină. Printre lipide se numără triacilgliceroli, ceara și ceramidele.
Umidificatorii: Acestea sunt substanțe care ajută la hidratarea pielii prin atragerea apei (atât din mediul înconjurător, cât și din straturile profunde ale pielii spre cele superioare). Printre umidificatorii comuni se numără glicerina, ureea, acidul hialuronic, aloe vera și mierea.
Ocluzivii: Împiedică pierderea apei prin formarea unei pelicule pe piele. Vaselina și siliconii au acest rol.
Dermatologul american Andrea Suarez a enumerat într-un videoclip ce ar trebui să eviți într-o cremă pentru mâini:

  • Parfumurile (acestea se ascund sub diferite denumiri, cel mai bine este să verifici o listă cu cele mai frecvente și să o compari cu cea de pe produs);
  • Mentolul;
  • Eucaliptul;
  • Uleiurile esențiale;
  • Camforul;
  • Alcoolul;
  • Menta;
  • Hamamelis.
Aceste componente pot fi iritante pentru pielea sensibilă.

Să porți mănuși atunci când faci anumite activități.
Asociația dermatologilor britanici sugerează să folosești mănuși atunci când:
  • Te ocupi de treburile casnice, cum ar fi spălatul sau curățatul. Astfel, eviți contactul cu substanțele chimice care pot fi agresive pentru piele.
  • Ieși afară pe vreme rece sau uscată. Mănușile din material textil te ajută să îți menții mâinile calde și hidratate.
  • Gătești sau prepari alimente care conțin acizi sau substanțe iritante. De exemplu, când cureți portocale, tai roșii, usturoi sau ardei iute, poartă mănuși pentru a preveni înroșirea sau arsurile pielii.
  • Lucrezi în grădină sau cu materiale de construcție. Unele produse, cum ar fi îngrășămintele, pesticidele, fibra de sticlă, gips-cartonul sau cimentul, pot provoca reacții alergice sau inflamații ale pielii.
  • Speli sau vopsești părul. Unele șampoane sau vopsele pot conține ingrediente care pot sensibiliza pielea.
Pentru a te asigura că mănușile își îndeplinesc rolul de protecție, trebuie să le alegi pe cele potrivite pentru activitatea pe care o faci. De preferat sunt mănușile de unică folosință din nitril sau PVC, care sunt mai puțin alergene. Dacă nu poți să schimbi mănușile după fiecare utilizare, atunci trebuie să le cureți și să le usuci cu grijă. De asemenea, este important să le dai mâinilor o pauză din când în când, evitând să faci activități care solicită prea mult folosirea mănușilor.

Protejează-ți mâinile de soare
Este un lucru simplu, dar esențial. Radiațiile ultraviolete usucă pielea, cauzând apariția ridurilor și a petelor pigmentare pe partea din spate a mâinilor. Acestea nu sunt periculoase pentru sănătate, dar pot afecta aspectul estetic. Cu toate acestea, expunerea la soare poate avea consecințe mai grave, cum ar fi afecțiuni precanceroase și cancerul de piele cu celule scuamoase.
Nu este nevoie să folosești o cremă specială pentru mâini. O cremă pentru corp este suficientă. Important este să fie rezistentă la apă și să te protejeze de toate tipurile de raze UV (verifică dacă scrie „spectru larg” pe etichetă). Dermatologii spun că factorul de protecție solară trebuie să fie de minim 30.
Mulți dermatologi recomandă, de asemenea, purtarea unor mănuși subțiri de protecție solară la volan. Parbrizul autovehiculelor blochează 94% dintre razele UVA, dar geamurile laterale ale șoferului se descurcă doar cu 71%. Prin urmare, mâinile sunt oricum vulnerabile la radiațiile ultraviolete.

Faceți un tratament spa pentru mâini seara înainte de a te culca
Profesoara americană de dermatologie Diana Berson a propus următorul ritual:
  • Înmoaie mâinile în apă caldă sau lapte.
  • Aplicați o cremă hidratantă.
  • Purtați mănuși de bumbac. Astfel, nu vor rămâne pete grase pe lenjeria de pat.
  • Porniți umidificatorul (dacă îl aveți). Până dimineața, pielea va deveni moale și catifelată.
De asemenea, poți încerca băile cu parafină. Parafina este o substanță asemănătoare cu ceara, care se obține prin distilarea petrolului. Tratamentul cu parafină este folosit adesea pentru a ameliora durerile cauzate de osteoartrită și, conform unor studii, poate fi util și pentru eczema de la nivelul mâinilor.

Parafina este, în general, un produs sigur și chiar benefic pentru piele. Face parte din categoria acelor ocluzivi care împiedică pierderea de apă din piele. Astfel, tratamentul cu parafină va hidrata pielea uscată și o va face mai elastică. Totuși, acest efect nu este de durată. Experții atrag atenția că parafina nu hidratează pielea în profunzime, ci doar creează o senzație de catifelare. Persoanele care suferă de acnee trebuie să fie atente, deoarece parafina le poate înrăutăți simptomele.

Dacă vrei, poți face tratamentul cu parafină la tine acasă. Ai nevoie de răbdare, de un recipient adecvat și de parafină. Specialiștii recomandă următorii pași:
  1. Spală-ți mâinile cu săpun și usucă-le bine.
  2. Aplică o loțiune pentru mâini. Aceasta te va ajuta să îndepărtezi mai ușor ceara ulterior.
  3. Scufundă-ți mâna în parafină. Ține degetele desfăcute și introdu doar vârfurile la început. Dacă vrei, poți să scufunzi mâna până la încheietură.
  4. Scoate mâna din recipient și las-o să se usuce puțin.
  5. Repetă pașii 3 și 4 de șase-opt ori. Fă o pauză de câteva secunde după fiecare scufundare. Scopul este ca straturile de ceară să se fixeze pe mână.
  6. După ultima scufundare, pune imediat o pungă de plastic peste mâna acoperită cu parafină și apoi învelește-o cu un prosop. Las-o așa timp de 10-15 minute. În acest interval, mâna va fi expusă la căldură.
  7. Înlătură tot ce ai pus pe mână; ceara se va răci între timp. Trebuie să o dai jos cu grijă de pe piele.
  8. Fă același lucru și pentru cealaltă mână.
Tratamentul cu parafină are câteva contraindicații:
  1. Răni deschise, tăieturi, arsuri sau infecții ale pielii.
  2. Probleme de sensibilitate (cum ar fi cele întâlnite la diabetici). Dacă o persoană nu simte temperatura, exista riscul să se ardă cu ceară.
  3. Alergie la parafină. Parafina este un produs al prelucrării petrolului și poate să nu fie potrivită pentru pielea sensibilă. În acest caz, pot apărea erupții cutanate și umflături.
Adoptarea acestor sfaturi simple în rutina ta zilnică poate face minuni pentru sănătatea și aspectul pielii mâinilor tale.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche