Mâinile noastre sunt expuse la o varietate de activități zilnice. Apa, săpunul, detergenții și alte produse chimice pe care le folosim acasă sau la serviciu le pot deteriora bariera naturală de protecție, ceea ce poate duce la uscarea, crăparea și iritarea lor. Pentru a preveni aceste probleme, nu este nevoie să urmezi un ritual complicat de îngrijire a mâinilor, ci doar să le oferi o atenție specială și o hidratare adecvată. Iată câteva sfaturi practice de la asociațiile dermatologilor din SUA și Marea Britanie.
Mâinile trebuie hidratate destul de des, preferabil după fiecare spălare. Spălarea mâinilor este esențială înainte și după ce gătești, înainte de a mânca, după ce mergi la baie, după ce strănuți sau atingi animalele, etc. De asemenea, poți aplica o cremă hidratantă ori de câte ori simți că pielea este uscată. Un truc util este să ții o cremă în geantă și să o folosești atunci când simți că este nevoie.
Este important să hidratezi pielea, mai ales dacă folosești produse dezinfectante pentru mâini, care conțin alcool și care pot provoca uscăciune. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este anotimpul. Iarna, aerul din interiorul clădirilor este mai uscat din cauza încălzirii, ceea ce afectează mai mult pielea mâinilor. De aceea, o cremă hidratantă de calitate este esențială în sezonul rece.
Cum să alegi o cremă pentru mâini
Pentru a te asigura că pielea ta primește îngrijirea potrivită, caută pe etichetă sau ambalaj următoarele ingrediente:
Lipidele: Formează un strat protector pe piele, o înmoaie și o fac mai fină. Printre lipide se numără triacilgliceroli, ceara și ceramidele.
Umidificatorii: Acestea sunt substanțe care ajută la hidratarea pielii prin atragerea apei (atât din mediul înconjurător, cât și din straturile profunde ale pielii spre cele superioare). Printre umidificatorii comuni se numără glicerina, ureea, acidul hialuronic, aloe vera și mierea.
Ocluzivii: Împiedică pierderea apei prin formarea unei pelicule pe piele. Vaselina și siliconii au acest rol.
Dermatologul american Andrea Suarez a enumerat într-un videoclip ce ar trebui să eviți într-o cremă pentru mâini:
- Parfumurile (acestea se ascund sub diferite denumiri, cel mai bine este să verifici o listă cu cele mai frecvente și să o compari cu cea de pe produs);
- Mentolul;
- Eucaliptul;
- Uleiurile esențiale;
- Camforul;
- Alcoolul;
- Menta;
- Hamamelis.
- Te ocupi de treburile casnice, cum ar fi spălatul sau curățatul. Astfel, eviți contactul cu substanțele chimice care pot fi agresive pentru piele.
- Ieși afară pe vreme rece sau uscată. Mănușile din material textil te ajută să îți menții mâinile calde și hidratate.
- Gătești sau prepari alimente care conțin acizi sau substanțe iritante. De exemplu, când cureți portocale, tai roșii, usturoi sau ardei iute, poartă mănuși pentru a preveni înroșirea sau arsurile pielii.
- Lucrezi în grădină sau cu materiale de construcție. Unele produse, cum ar fi îngrășămintele, pesticidele, fibra de sticlă, gips-cartonul sau cimentul, pot provoca reacții alergice sau inflamații ale pielii.
- Speli sau vopsești părul. Unele șampoane sau vopsele pot conține ingrediente care pot sensibiliza pielea.
- Înmoaie mâinile în apă caldă sau lapte.
- Aplicați o cremă hidratantă.
- Purtați mănuși de bumbac. Astfel, nu vor rămâne pete grase pe lenjeria de pat.
- Porniți umidificatorul (dacă îl aveți). Până dimineața, pielea va deveni moale și catifelată.
- Spală-ți mâinile cu săpun și usucă-le bine.
- Aplică o loțiune pentru mâini. Aceasta te va ajuta să îndepărtezi mai ușor ceara ulterior.
- Scufundă-ți mâna în parafină. Ține degetele desfăcute și introdu doar vârfurile la început. Dacă vrei, poți să scufunzi mâna până la încheietură.
- Scoate mâna din recipient și las-o să se usuce puțin.
- Repetă pașii 3 și 4 de șase-opt ori. Fă o pauză de câteva secunde după fiecare scufundare. Scopul este ca straturile de ceară să se fixeze pe mână.
- După ultima scufundare, pune imediat o pungă de plastic peste mâna acoperită cu parafină și apoi învelește-o cu un prosop. Las-o așa timp de 10-15 minute. În acest interval, mâna va fi expusă la căldură.
- Înlătură tot ce ai pus pe mână; ceara se va răci între timp. Trebuie să o dai jos cu grijă de pe piele.
- Fă același lucru și pentru cealaltă mână.
- Răni deschise, tăieturi, arsuri sau infecții ale pielii.
- Probleme de sensibilitate (cum ar fi cele întâlnite la diabetici). Dacă o persoană nu simte temperatura, exista riscul să se ardă cu ceară.
- Alergie la parafină. Parafina este un produs al prelucrării petrolului și poate să nu fie potrivită pentru pielea sensibilă. În acest caz, pot apărea erupții cutanate și umflături.