„Ciocanele moleculare” - o nouă metodă de luptă împotriva cancerului

Cercetătorii de la Universitatea Rice au realizat o descoperire remarcabilă, dezvăluind o metodă inovatoare de distrugere a celulelor canceroase folosind ceea ce ei numesc „ciocane moleculare”. Această metodă utilizează proprietatea unor molecule de a vibra puternic atunci când sunt stimulate de lumină pentru a distruge membranele celulelor canceroase.

Cercetătorii au constatat că atomii unei mici molecule colorante folosite în mod obișnuit pentru imagistica medicală pot vibra în unison - formând ceea ce se numește plasmon - atunci când sunt stimulate de lumină infraroșie apropiată, determinând ruperea membranei celulare a celulelor canceroase.

Potrivit studiului publicat în Nature Chemistry, specialiștii și-au testat metoda pe celule canceroase cultivate în laborator și au reușit să distrugă 99% dintre celulele umane de melanom. În plus, cercetătorii au efectuat teste pe șoareci de laborator și 50% dintre animalele experimentale au fost vindecate de cancer.

James Tour, chimistul de la Rice, descrie aceste molecule ca fiind „ciocane moleculare”, o nouă generație de „mașini moleculare” care acționează cu o eficiență extraordinară. Spre deosebire de alte dispozitive moleculare, aceste ciocane sunt de peste un milion de ori mai rapide în mișcarea lor mecanică decât cele existente anterior, iar activarea lor se face cu lumină infraroșie, care pătrunde adânc în corpul uman fără a produce daune țesuturilor.

Ciocanele moleculare, identificate ca molecule de aminocianină, sunt coloranți sintetici fluorescenți obișnuiți în imagistica medicală. Cercetătorii au descoperit că aceste molecule pot vibra în sincron datorită structurii lor, iar plasmoanele rezultate determină ruperea membranei celulelor canceroase. 

Această descoperire deschide noi perspective în cercetarea și tratamentul cancerului, oferind o metodă inovatoare și eficientă de a ataca celulele canceroase la nivel molecular. Este posibil ca această tehnologie să ofere în viitor noi modalități de tratament care să minimizeze efectele secundare și să îmbunătățească eficacitatea terapiei cancerului.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche