Aurel Persu: constructorul român al primului automobil cu profil aerodinamic

imagine: wikipedia.org

Ați auzit vreodată de Aurel Persu? Probabil că nu, deși acest inginer mecanic român a realizat o performanță extraordinară în domeniul automobilismului: a construit primul automobil cu profil aerodinamic avansat din lume cu roțile integrate în caroserie. Acesta este un aspect esențial pentru reducerea rezistenței aerului și creșterea eficienței energetice a vehiculelor. 

Aurel Persu s-a născut la 26 decembrie 1890, în București, într-o familie de intelectuali înstăriți, apropiați ai familiei regale. A urmat Liceul Gheorghe Lazăr și apoi Școala Superioară Tehnică din Berlin-Charlottenburg, unde a absolvit Secția Mecanică în 1913, ca șef de promoție. În 1914, a fost medaliat de Ministerul Instrucțiunii Publice din Germania pentru un studiu în domeniul comportării navelor în spațiul cosmic, demonstrând interesul său pentru cercetare și inovație.

În timpul Primului Război Mondial, a fost șef al trupelor motorizate de automobile, iar după război, a pus bazele unui proiect de invenție a pompei care transporta în conducte petrol la mare distanță și a descoperit principiul dualității forțelor. În perioada interbelică, a fost conferențiar la Școala Politehnică și director general la Fabrica de avioane I.A.R. Brașov. 

Invenția care l-a făcut celebru a fost un automobil de formă aerodinamică cu patru roți montate înăuntrul formei aerodinamice. Ideea i-a venit după ce a observat că forma ideală a unui vehicul în mișcare este forma picăturii de apă în cădere, care are cea mai mică rezistență la înaintare. El a calculat că forma sa ar avea un coeficient aerodinamic de 0,22, care și azi este greu de atins. De exemplu, coeficientul aerodinamic al unui automobil obișnuit este de aproximativ 0,3 - 0,4.

Automobilul lui Aurel Persu (1924)

A construit automobilul în perioada 1922-1924, din fonduri proprii, în Germania. Caroseria a fost construită la mai multe ateliere din Berlin și avea o lungime de 4 metri și o lățime de 1,5 metri. Motorul era cu ardere internă și avea patru cilindri în linie, o putere de 6/20 P.S. (25 CP) și cilindreea de 1400 cm3. Cutia de viteze avea trei trepte și nu exista diferențial între roțile din spate. Frânele erau pe saboți și acționau doar pe roțile din spate.

Aurel Persu a adus automobilul în România, parcurgând cu el peste 120.000 kilometri, cu o viteză maximă de aproximativ 80 kilometri pe oră. Mașina sa atrăgea atenția oriunde mergea și era admirată pentru designul său futurist. 

Pentru comparație: Ford Model T (anul producerii 1923)
Aurel Persu a obținut brevetul pentru invenția sa în Germania la 19 septembrie 1924, iar mai târziu și în alte țări, inclusiv în România. Uzinele Ford și General Motors au solicitat cumpărarea brevetului, dar Aurel Persu a refuzat, dorind să își dezvolte proiectul în țara sa natală.

Din păcate, acest lucru nu a fost posibil, deoarece autoritățile române nu au susținut inițiativa sa și nu i-au oferit niciun sprijin financiar sau tehnic. Astfel, automobilul lui Aurel Persu a rămas un prototip unicat, care nu a fost niciodată produs în serie. În 1948, Aurel Persu a fost scos dintre cadrele universitare de regimul comunist și a fost nevoit să se retragă din viața publică. A activat ca violoncelist profesionist în Orchestra Cinematografiei între 1953 și 1962 și a fost membru al Orchestrei Inginerilor și șef de partidă violoncel între 1957 și 1969.

A murit la 5 mai 1977, în urma unui infarct cardiac provocat de dărâmarea casei sale de pe Calea Victoriei. Automobilul său a fost salvat de la distrugere de un prieten al său și a fost donat Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida din București, unde se află și astăzi. 

Automobilul lui Aurel Persu (1924), expus la București, (sursa: wikipedia.org)

Automobilul lui Aurel Persu este o dovadă a geniului și a viziunii sale inovatoare, care a anticipat cu decenii evoluția designului și a tehnologiei automobilistice. Aurel Persu merită să fie recunoscut ca un pionier al aerodinamicii și ca un reprezentant de seamă al culturii tehnice românești.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche