Apple a blocat funcționarea aplicațiilor Android destinate schimbului de mesaje cu utilizatorii iMessage.


Problema comunicării „cross-platform” a fost într-o anumită măsură rezolvată anterior de aplicații terțe care lucrau cu formate și protocoale de schimb de informații acceptate de Apple, dar astfel de compromisuri nu erau pe placul companiei. În această săptămână, Apple a blocat funcționarea aplicațiilor destinate platformei Android, care permiteau schimbul de mesaje cu cei care folosesc iMessage, serviciul exclusiv al Apple.

Anterior, astfel de soluții ofereau posesorilor de smartphone-uri și tablete cu Android posibilitatea de a comunica cu posesorii dispozitivelor Apple în mediul iMessage, dar acum, conform informațiilor de la Bloomberg, citând surse din cadrul companiei Apple, această posibilitate este blocată pentru a proteja utilizatorii ecosistemului companiei. Metodele de interacțiune cu utilizatorii iMessage prin dispozitivele cu Android implicau utilizarea unor date de autentificare false, ceea ce prezenta „riscuri semnificative pentru securitatea noastră, inclusiv scurgeri de date și amenințări de primire a mesajelor nedorite, spam și atacuri de tip phishing”.

Apple a promis să ia măsuri suplimentare în viitor pentru a-și proteja utilizatorii. Recent, aplicația „Beeper Mini” pentru Android, care permitea corespondența cu utilizatorii iMessage prin dispozitivele de pe aceeași platformă software, a încetat să mai funcționeze. Apple de aproape zece ani se opune apelurilor de a deschide ecosistemul său pentru schimbul de mesaje criptate cu utilizatorii altor platforme. Singura concesie pe care Apple este dispusă să o facă este intenția de a implementa, în următorul an, suportul pentru RCS - un standard extins de schimb de mesaje care ar trebui să înlocuiască SMS-urile.

Dezvoltatorii aplicației Beeper Mini, care a fost blocată, au explicat că varianta Beeper Cloud, care utilizează servere de la alte companii, continuă să funcționeze, iar aplicația de bază, mai sigură, va fi actualizată pentru a putea continua să funcționeze în condițiile noilor restricții. Creatorii aplicației resping acuzațiile de amenințări la adresa securității datelor transmise de utilizatori prin Beeper Mini.

Apple a blocat și alte aplicații care încercau să le imite pe cele instalate pe dispozitivele sale, cum ar fi aplicația Sunbird. Din 2024, legislația europeană va cere ca Apple să permită aplicațiilor din magazine terțe să fie instalate pe dispozitivele sale, astfel că situația închiderii ecosistemului exclusiv al companiei va varia de la o regiune la alta.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche