1. Este locul de muncă principala cauză a stresului meu?
Stresul poate avea efecte negative asupra sănătății mentale și fizice, așa că este important să identificați sursa lui. Dacă stresul vine din alte domenii ale vieții dumneavoastră, cum ar fi relațiile personale sau problemele financiare, atunci demisia nu vă va rezolva problema. Dar dacă stresul este provocat de munca în sine, cum ar fi: sarcinile prea multe sau relația cu șeful sau colegii, atunci poate că ar fi cazul să căutați un loc de muncă mai potrivit pentru dumneavoastră.
2. Pot face față volumului de muncă?
Fiecare loc de muncă are cerințele și obiectivele sale specifice. Unii trebuie să răspundă la un număr minim de solicitări de la clienți pe zi, alții trebuie să finalizeze un număr anumit de proiecte pe lună. Analizați-vă ziua de muncă tipică și determinați cât de bine vă descurcați cu responsabilitățile dumneavoastră. Gândiți-vă dacă puteți menține același ritm sau dacă riscați să ajungeți la epuizare. Răspunsurile la aceste întrebări vă vor indica dacă locul actual de muncă este potrivit pentru dumneavoastră.
3. Pot fi îmbunătățite condițiile de muncă?
Dacă sunteți nemulțumiți de anumite aspecte ale muncii dumneavoastră, probabil că ați încercat deja să discutați cu superiorii despre ele. Dar este important să înțelegeți dacă se pot elimina factorii care vă deranjează. Poate că nu puteți influența atmosfera din birou, dar ați putea negocia programul, volumul de lucru sau salariul. Dacă există oportunitatea de a îmbunătăți condițiile de muncă, atunci poate că merită să mai dați o șansă locului dumneavoastră de muncă actual.
4. Am un salariu decent, sau merit mai mult?
Mulți dintre noi nu suntem conștienți de valoarea noastră pe piața muncii și nu ne apreciem corect competențele. De multe ori ne temem să solicităm o creștere salarială, pentru că ne simțim norocoși doar că avem un job, indiferent cât de greu ar fi acesta. Sau, poate credem că valoarea noastră profesională nu este recunoscută corespunzător, dar nu avem argumente suficiente pentru a o susține.
Întrebați-vă sincer: „Dacă aș fi în locul angajatorului, cât aș plăti unei persoane pentru cunoștințele și abilitățile mele?” Luați în calcul și beneficiile și compensațiile oferite de angajator, cum ar fi o asigurare medicală de calitate sau cursuri de perfecționare plătite de companie. Poate că un astfel de pachet adițional compensează un salariu nu prea mulțumitor.
5. Ce pierd dacă îmi dau demisia?
După ce ați analizat aspectele negative ale jobului, întrebați-vă: „Dar ce are de oferit?” Pentru că dacă renunțați la job, veți renunța nu doar la un venit stabil. Ca „pierderi” putem numi orice: relații bune cu colegii, un șef competent cu care nu ați avut probleme, o rutină bine cunoscută la care v-ați obișnuit deja, acele bonusuri agreabile (desigur, dacă le aveți). Gândiți-vă dacă sunteți gata să renunțați la toate acestea.
6. Cum mă descurc după ce renunț la job?
Din nefericire, mulți dintre noi trăim de pe o zi pe alta sau „de la salariu, la salariu”. Dacă sunteți într-o astfel de situație, ar trebui să vă planificați cu atenție bugetul. Estimați-vă cheltuielile și stabiliți cât timp vă puteți descurca fără venituri regulate. Poate că înainte de a vă despărți de jobul actual, ar trebui să vă asigurați un nou loc de muncă.
Nu vă grăbiți să vă dați demisia dacă nu sunteți sigur(ă) că este cea mai bună soluție pentru problemele dumneavoastră. Compania în care lucrați poate fi doar un factor minor în ceea ce vă provoacă stres sau nemulțumire. Încercați să analizați cu atenție avantajele și dezavantajele de a pleca sau de a rămâne și să vedeți dacă există aspecte pe care le puteți schimba în favoarea dumneavoastră.