11 Obiceiuri pe care le practică oamenii de succes

Pentru a avea succes, nu este nevoie să fii un geniu, ci doar să folosești câteva obiceiuri în viața ta de zi cu zi. Psihologul și cercetătorul Adam Grant, autor al mai multor cărți despre motivație și succes, a dezvăluit 11 obiceiuri pe care le practică zilnic oamenii de succes.

  1. Ei ies din zona de confort
    Pentru a deveni o persoană „de succes”, este important să înveți să ieși din zona de confort, acest lucru va duce la o creștere mai rapidă. Trebuie să te obișnuiești cu disconfortul și să faci ceea ce uneori pare greșit și incomod. Asta înseamnă să îți asumi riscuri și să încerci lucruri noi, chiar dacă uneori par dificile sau inconfortabile. Trebuie să îți depășești limitele și să faci ceea ce alții nu îndrăznesc.
  2. Ei stabilesc un buget pentru greșeli
    O modalitate de a-ți îmbunătăți abilitățile este să îți asumi riscuri și să înveți din greșelile tale (ideal ar fi să înveți din greșelile altora). Dar cum poți face asta fără să te simți frustrat sau descurajat? Un truc simplu este să îți aloci o sumă de bani pentru a experimenta și a testa diferite idei. Astfel, vei trata greșelile ca pe niște investiții, nu ca pe niște eșecuri. În plus, îți vei stabili un obiectiv clar - câte greșeli ai putea să faci într-o anumită perioadă de timp. Acest lucru te va motiva să încerci lucruri noi și să nu te temi de rezultatele negative. Vei descoperi că greșelile sunt oportunități de învățare și de progres, nu obstacole în calea succesului.
  3. Ei cer sfaturi, nu feedback
    Feedback-ul este retrospectiv: îi face pe oameni să te critice sau să te încurajeze. Sfaturile sunt prevăzătoare - îi determină pe oameni să te învețe. Poți face ca criticilor tăi și celor care te susțin să se comporte ca niște mentori, punându-le o întrebare simplă: „Ce sau, cum pot face mai bine data viitoare?”. Reformulând întrebarea, poți schimba modul în care ceilalți te ajută să te dezvolți. În loc să ceri feedback, care poate fi negativ sau pozitiv, cere sfaturi, care se concentrează pe viitor și pot fi constructive sau inspiraționale.
  4. Ei află în ce surse pot avea încredere
    Decide ce informații merită să asimilezi și ce informații trebuie să filtrezi. Ascultă de oamenii care au experiență relevantă și pot fi mentori pentru tine, care te cunosc bine și îți doresc tot binele. Caută surse credibile și verificabile, care îți oferă date și argumente solide. 
  5. Ei aspiră la perfecțiune, dar nu se eliberează de toate defectele
    Progresul se realizează prin menținerea unor standarde ridicate, nu prin eliminarea tuturor defectelor tale. Identifică câteva defecte pe care le poți accepta. Gândește-te unde ai nevoie cu adevărat de ce este mai bun și unde te poți mulțumi cu ce este suficient de bine.
  6. Ei sunt propriii lor judecători
    Mai bine să dezamăgești pe alții decât să te dezamăgești pe tine însuți. Nu te lăsa influențat de părerile celorlalți. Cel mai important este să fii sincer cu tine și să îți urmezi pasiunile. Înainte de a lansa ceva în lume, evaluează dacă te reprezintă bine. Dacă ai fi singurul care ar vedea rezultatul, ai fi mulțumit de el?
  7. Ei transformă munca de zi cu zi într-o sursă de bucurie zilnică
    Organizează activități distractive pentru dezvoltarea abilităților - de exemplu, baschetbalistul Steph Curry încearcă să marcheze 21 de puncte într-un minut. Sau, cum rezidenții medicali își perfecționează abilitățile de comunicare nonverbală, folosind cuvinte fără sens în jocuri de improvizație amuzante.
  8. Când se blochează, ei se întorc înapoi pentru a merge înainte
    Când vă aflați într-un impas, poate a venit timpul să vă întoarceți și să găsiți o nouă cale. Acest lucru poate părea un regres, dar adesea este singurul mod de a găsi calea spre progres. Uneori, pentru a merge mai departe, trebuie să facem un pas înapoi. 
  9. Ei predau ceea ce vor să învețe
    O modalitate eficientă de a asimila cunoștințe noi este să le împărtășiți cu alții. Când predați ceva, vă consolidați înțelegerea și memoria prin clarificarea și repetarea conceptelor. Puteți face acest lucru în grupuri, unde fiecare participant își asumă rolul de instructor pentru un anumit subiect sau domeniu.
  10. Ei deschid uși pentru oamenii subestimați
    O modalitate de a sprijini oamenii care nu sunt apreciați la adevărata lor valoare este să le oferiți condiții favorabile pentru a-și dezvolta abilitățile și potențialul. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe cei care au rezultate bune sau care par promițători, ci și pe cei care au nevoie de mai multă încurajare sau sprijin. Un sistem bun este acela care recunoaște și valorifică diversitatea de talente și de experiențe, care creează oportunități egale pentru toți și care îi ajută pe cei care au întâmpinat dificultăți sau obstacole să își demonstreze progresul și capacitatea.
  11. Ei fac călătorii „imaginare” în timp
    O altă modalitate de a vă măsura progresul este să vă imaginați cum ați fi privit realizările voastre actuale în urmă cu câțiva ani. Dacă acum cinci ani ați fi știut ce veți realiza acum, cât de satisfăcut și de recunoscător ați fi fost?

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche