Unul dintre co-fondatorii „Google DeepMind” spune care este viitorul Inteligenței Artificiale

 

Shane Legg, cercetător principal în domeniul IA (Inteligenței Artificiale) și, în același timp, co-fondator al „DeepMind”, susține previziunea sa de peste zece ani, conform căreia în următorii ani tehnologiile de inteligență artificială vor putea atinge stadiul AGI (Inteligența Artificială Generală). Se presupune că astfel de IA va fi capabilă să îndeplinească orice sarcină intelectuală, pe care oamenii sau animalele o pot face.

IA obișnuită îndeplinește sarcini specializate, cum ar fi traducerea, generarea de conținut multimedia limitat, modelarea și detectarea. În schimb AGI (Inteligența Artificială Generală), vine cu avantaje evidente: gândire (asociere, deducție, inducție), memorie, experimentare, conștientizare, percepție flexibilă și empatie. O astfel de Inteligență Artificială va fi capabilă să îndeplinească orice sarcină intelectuală și să acționeze în situații noi, asemenea modului în care ar proceda oamenii. Conform co-fondatorului DeepMind, există o probabilitate de 50% ca acest lucru să se întâmple până în 2028.

Modelul de limbaj din următoarea generație ar putea marca începutul apariției AGI. În 2024, se așteaptă apariția GPT-5 de la OpenAI, care cu o anumită probabilitate ar putea încerca să scape de sub controlul oamenilor. Iar în vara anului 2025, AI-ul va trece cel mai autoritar test de inteligență MENSA. 

Testul MENSA este un test de inteligență care are scopul de a evalua capacitatea de a rezolva probleme și de a gândi logic. MENSA este o organizație internațională care adună oameni cu un nivel înalt de inteligență. Scopul testului este de a identifica persoanele cu un coeficient de inteligență (IQ) în topul 2% al populației generale.
Până în 2026, se preconizează că AI-urile vor fi capabile să creeze propriile rețele neuronale.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche