Tesla promite mașini electrice accesibile la prețul de 25.000 de euro.

Compania condusă de Elon Musk s-a specializat până acum în producția de mașini electrice cu prețuri de peste 30.000 de dolari, însă pe piață există la moment suficiente oferte în intervaluri de preț mai scăzute, iar fără un model cu un buget redus, planurile Tesla de a-și păstra poziția de lider nu par atât de viabile. Nu se exclude posibilitatea ca producția mașinilor electrice Tesla cu un preț de aproximativ 25.000 de euro să aibă loc în Germania.

Agenția Reuters a relatat aceste informații, citând declarațiile șefului Tesla în timpul unei vizite de lucru la fabrica din apropierea Berlinului, însă nu a precizat când va începe producția noului model mult așteptat. Încă din 2022, Musk a fost nevoit să recunoască că Tesla nu dispune de capacitățile tehnice necesare pentru a produce o mașină electrică în această gamă de prețuri în cantitățile necesare și cu un profit suficient.

Anterior, zvonurile indicau intenția Tesla de a începe producția unei mașini electrice mai accesibile pe o platformă nouă, fie în Mexic, unde fabrica va fi construită în următorii câțiva ani, fie în India, unde compania nu planifică încă să-și dezvolte oficial prezența din cauza unor divergențe cu autoritățile locale. Producerea unui model de mașină electrică ieftină, raportat la standardele mărcii, în Germania reprezintă o provocare pentru companie în ceea ce privește gestionarea costurilor.

În prezent, în zona din apropierea Berlinului, Tesla produce SUV-urile electrice Model Y, și în martie a atins echivalentul volumului anual de producție de 250.000 de unități. Pe viitor, uzina locală trebuie să fie extinsă pentru a avea capacitatea de a produce 1 milion de mașini anual, iar autoritățile germane sunt deja interesate de planurile companiei pentru a începe evaluarea ecologică a proiectului și alte aprobări necesare. Trebuie menționat că până în 2030, Tesla intenționează să producă anual 20 de milioane de mașini, iar fără un model ieftin în portofoliu, acest obiectiv nu va putea fi atins.

Se consideră că una dintre inovațiile care ar putea ajuta Tesla să reducă costurile este implementarea activă a tehnologiei de turnare sub presiune pentru componente ale caroseriei. Practic, întreaga structură a caroseriei poate fi produsă din trei părți monolitice. Acest lucru nu numai că accelerează procesul de asamblare a mașinii, ci și reduce greutatea acesteia prin reducerea numărului de conexiuni între părțile caroseriei. Fezabilitatea acestui abordaj în tehnologia producției în masă a vehiculelor este în parte demonstrată și de intenția corporației Toyota de a urma exemplul Tesla în acest domeniu.

Elon Musk a folosit vizita sa în Germania pentru a anunța angajaților uzinei locale Tesla că începând cu luna noiembrie a acestui an, salariile vor crește cu 4%, iar personalul de producție va primi un bonus suplimentar de 2500 de euro pe an începând din februarie anul viitor. Aceste măsuri au ca scop să alinieze veniturile angajaților Tesla din Germania cu cele ale altor companii din industrie.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche