Studiu: Plantele produc mai mult oxigen în zilele de weekend. Află de ce!

O nouă cercetare arată că plantele sunt mai „productive” în zilele de weekend. Potrivit unui studiu publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS), plantele au o rată mai mare de fotosinteză atunci când nivelul de poluare din aer este mai mic. Acest lucru se întâmplă de obicei în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când traficul rutier e mai redus și activitatea industrială este semnificativ mai mică.

Fotosinteza este un proces prin care celula fotosintetică transformă substanțe anorganice în substanțe organice folosind energia luminii. În timpul fotosintezei, plantele absorb dioxidul de carbon și apa, apoi eliberează oxigen. Acesta ajunge în atmosferă și este apoi utilizat de organisme vii pentru respirație. Fotosinteza este influențată de mai mulți factori, printre care temperatura, umiditatea și calitatea aerului.

Unul dintre factorii care afectează fotosinteza este prezența aerosolilor în atmosferă.
Aerosolii sunt particule solide sau lichide care se suspendă în aer și provin din surse naturale sau antropice. De exemplu, fumul, praful, cenușa și polenul sunt aerosoli. Aerosolii pot reflecta sau absorbi lumina soarelui și pot modifica proprietățile norilor.

Un grup de cercetători de la „Institutul Carnegie” din SUA, condus de Liyin He, a încercat să afle ce impact are calitatea aerului asupra fotosintezei. Ei au folosit date satelitare de înaltă rezoluție pentru a măsura lumina fluorescentă emisă de plante în timpul fotosintezei. Această lumină nu poate fi văzută cu ochiul liber, dar poate fi detectată de sateliți specializați.

Analizând datele din perioada 2018-2021, cercetătorii au observat că plantele din Europa aveau o luminescență fluorescentă mai intensă în zilele de weekend, comparativ cu zilele lucrătoare. Acest lucru s-a întâmplat în 64% din regiunile Europei și indica o creștere a fotosintezei în aceste zile. În același timp, ei au constatat că nivelul de aerosoli era mai scăzut în weekend, datorită reducerii activităților umane care generează poluare.

Aerosolii pot bloca o parte din lumina solară care ajunge la suprafața Pământului, reducând astfel capacitatea plantelor de a face fotosinteză. Când nivelul aerosolilor din atmosferă scade, plantele primesc mai multă lumină”, a explicat He.

De asemenea, cercetătorii au observat că poluarea atmosferică cu aerosoli a fost mult mai redusă în 2020 față de anii precedenți, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19. Ca urmare, plantele au fost mai productive pe tot parcursul săptămânii, nu doar în zilele de weekend.

Studiul sugerează că aerosolii au un efect negativ asupra fotosintezei plantelor la scară largă și că reducerea emisiilor ar putea avea beneficii ecologice. Cercetarea ar putea contribui la îmbunătățirea modelelor climatice și la estimarea productivității vegetale.

Autorii studiului au concluzionat că scăderea nivelului de aerosoli ar permite plantelor să capteze și să stocheze mai mult carbon. Ei au estimat că plantele ar putea absorbi cu 41 de milioane de tone mai mult dioxid de carbon (CO2) anual din atmosferă, dacă nivelurile de poluare cu aerosoli ar fi la fel ca în timpul pandemiei.


Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche