Stația Spațială Internațională a împlinit 25 de ani.

 

Stația Spațială Internațională (SSI) este o stație spațială construită din mai multe module care pot fi cuplate și decuplate după nevoie. Este un proiect comun al cinci agenții spațiale: NASA (SUA), Roskosmos (Rusia), JAXA (Japonia), ESA (Europa) și CSA (Canada). Scopul stației este de a realiza cercetări științifice în condiții de microgravitație și de a servi ca platformă de observație a Pământului și a spațiului.

Construcția SSI a început  pe 20 noiembrie 1998, când a fost lansat primul modul, „Zarya”, cu o rachetă „Proton-K” a  Rusiei. De atunci, au fost adăugate alte 14 module presurizate și mai multe panouri solare pentru alimentarea cu energie. În prezent, Stația Spațială Internațională are o lungime de 108.5 metri, o lățime de 72.8 metri și o înălțime de 20 metri. Masa totală este de aproximativ 450 de tone. Stația orbitează Pământul la o altitudine care variază între 330 și 435 de kilometri și face 15.51 rotații pe zi.

SSI este locuită permanent de un echipaj format din șase sau șapte astronauți, care se schimbă la fiecare șase luni. Ei pot ajunge la stație cu navele spațiale „Soyuz” sau „Crew Dragon” și pot efectua activități extravehiculare cu costume spațiale. Până acum, 273 de persoane din 21 de țări au vizitat stația și au efectuat peste 3000 de experimente în domenii precum biologie, fizică, medicină sau astronomie.

SSI este programată să funcționeze până în 2024, dar există posibilitatea unei prelungiri până în 2030 sau chiar mai mult. După ce va fi retrasă din uz, SSI va fi dezorbitată și va arde în atmosfera terestră sau va cădea într-o zonă oceanică îndepărtată.
Cât timp încă va funcționa „Stația Spațială Internațională” - încă nu este clar, dar întrebările cu privire la încheierea exploatării sale sunt ridicate tot mai des de către părți interesate, cum ar fi Rusia.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche