Șoferii căror mărci de mașini sunt cei mai agresivi în trafic? Un studiu din Marea Britanie oferă răspunsuri surprinzătoare

Cum influențează marca de mașină comportamentul șoferilor? 
Specialiștii în marketing social de la „Universitatea din Vestul Angliei” (UWE) au realizat un studiu amplu despre relația dintre marca de mașină și stilul de conducere al proprietarilor. Analizând peste 400.000 de incidente rutiere din Marea Britanie, ei au identificat care sunt mărcile de mașini asociate cu cele mai multe încălcări ale regulilor de circulație, precum depășirea vitezei, trecerea pe roșu la semafor, traversarea liniilor duble continue sau ignorarea trecerii de pietoni. Rezultatele lor arată că șoferii de „Subaru”, „Porsche” și „BMW” sunt cei mai predispuși la conducerea agresivă, în timp ce șoferii de „Skoda” sau „Hyundai” sunt mai respectuoși față de lege.

Studiul, explorează și posibilele cauze ale acestui fenomen. Autorii au pus un aspect filosofic întrebării: „șoferii agresivi aleg anumite automobile sau brandurile în sine agravează situația?”. Astfel, ei au ajuns la concluzia că publicitatea și marketingul joacă un rol important în formarea atitudinilor și preferințelor șoferilor. Cercetătorii afirmă că unele mărci de mașini promovează o imagine sportivă și spectaculoasă a conducerii, care poate stimula comportamente riscante pe șosea. De asemenea, ei susțin că designul unor mărci atrage șoferii care au tendința de a încerca limitele vitezei.

Nu acuzăm niciun producător de automobile sau autoritate de reglementare. Toți respectă legile și regulile existente. Însă ne întrebăm dacă nu ar fi necesar să se revizuiască modul în care se face marketingul pentru automobile, având în vedere impactul pe care îl are asupra siguranței rutiere. Credem că este nevoie de o abordare mai responsabilă și etică din partea tuturor actorilor implicați”, a declarat Alan Tepp, profesor de marketing social la Universitatea din Vestul Angliei și coordonatorul studiului.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche