Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat înființarea unei noi „Comisii pentru Conexiunea Socială”, cu scopul de a aborda „singurătatea” ca o amenințare gravă la adresa sănătății, de a promova conexiunea socială ca o prioritate și de a accelera extinderea soluțiilor la nivel global.
„Ratele ridicate de izolare socială și singurătate din întreaga lume au consecințe serioase asupra sănătății și bunăstării. Oamenii fără conexiuni sociale suficient de puternice au un risc mai mare de accident vascular cerebral, anxietate, demență, depresie, sinucidere și altele...” „Această Comisie a OMS va ajuta la stabilirea conexiunii sociale ca o prioritate globală în sănătate și va împărtăși cele mai promițătoare intervenții,” a declarat Directorul General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Lipsa conexiunii sociale poartă un risc echivalent, sau chiar mai mare, de deces prematur decât alți factori de risc bine cunoscuți - cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, obezitatea și poluarea aerului. Izolarea socială are, de asemenea, un impact serios asupra sănătății fizice și mentale; studiile arată că este legată de anxietate și depresie și poate crește riscul de boli cardiovasculare cu 30%.
Contrar percepției că izolarea și singurătatea afectează în principal persoanele în vârstă din țările cu venituri mari, ele au impact asupra sănătății și bunăstării tuturor grupurilor de vârstă din întreaga lume. Unul din patru oameni în vârstă experimentează izolare socială, iar ratele sunt în mare măsură similare în toate regiunile. Potrivit cercetărilor, între 5-15% dintre adolescenți experimentează singurătatea. Cu toate acestea, aceste cifre sunt susceptibile de a fi subestimate.
Deconectarea socială poate duce, de asemenea, la rezultate educaționale mai slabe; tinerii care experimentează singurătate în liceu au mai multe șanse să abandoneze universitatea. Aceasta poate duce, de asemenea, la rezultate economice mai slabe; sentimentul de deconectare și lipsa de sprijin în locul de muncă pot duce la satisfacție și performanță mai scăzute.
Dr. Vivek Murthy, chirurg general al Statelor Unite și co-președinte al comisiei, a subliniat importanța de a aduce singurătatea în atenția publică, afirmând că aceasta a persistat „în umbră, fiind nevăzută și subestimată.”
Un studiu indică faptul că riscurile pentru sănătate asociate singurătății sunt echivalente cu fumatul a până la 15 țigări pe zi, depășind chiar riscurile asociate cu obezitatea și inactivitatea fizică.
Noua Comisie a OMS va defini o agendă globală privind conexiunea socială; va crește conștientizarea și va construi colaborări care vor susține soluții bazate pe dovezi pentru țări, comunități și indivizi. Această agendă are o semnificație deosebită în acest moment, având în vedere modul în care pandemia COVID-19 și consecințele sale sociale și economice au subminat conexiunile sociale.
Comisia este compusă din 11 factori de decizie de frunte, lideri de opinie și susținători. Pe o durată de trei ani, aceasta va analiza rolul central pe care conexiunea socială îl joacă în îmbunătățirea sănătății pentru toate vârstele și va contura soluții pentru construirea conexiunilor sociale la scară largă. Comisia va lua în considerare modul în care conexiunea îmbunătățește bunăstarea comunităților și societăților noastre și contribuie la progresul economic, dezvoltarea socială și inovație.
„Comisia pentru Conexiunea Socială”, susținută de un Secretariat cu sediul la OMS, își va ține prima întâlnire la nivel de conducere între 6 și 8 decembrie 2023. Unul dintre principalele obiective ale comisiei este să elaboreze un raport de referință, care va fi publicat la jumătatea celor trei ani de activitate.