Prețul bateriilor de tracțiune pentru mașinile electrice va scădea sub 100 de dolari pentru 1 kWh până în 2025

În urma evenimentelor din primăvara lui 2022, prețurile materialelor necesare pentru fabricarea bateriilor de tracțiune pentru mașinile electrice au crescut semnificativ, însă Elon Musk a reușit să contrabalanseze acest efect prin scăderea drastică a prețurilor produselor Tesla începând cu anul 2023.

Potrivit analiștilor „Goldman Sachs”, costul stocării a 1 kWh de energie electrică în bateriile de tracțiune se va reduce cu 40% până în 2025, față de 2022, depășind estimările anterioare care preconizau o scădere de doar 33%.

Conform explicațiilor electrek.co, în următorii doi ani costul stocării a 1 kWh de energie electrică în bateriile de tracțiune va ajunge la 99 de dolari, iar acest prag este considerat punctul de cotitură pentru expansiunea masivă a automobilelor electrice pe piață. 

În condițiile actuale, costul bateriei de tracțiune reprezintă până la 40% din prețul unui automobil electric, iar reducerea activă a acestui indicator poate contribui la creșterea popularității acestui tip de vehicule.

Conform analiștilor „Goldman Sachs”, reducerea de costuri a bateriilor de tracțiune prevăzute pentru 2025, se va obține prin scăderea prețurilor la componentele cheie precum litiu, nichel și cobalt. În general, în intervalul 2023-2030, costul bateriilor de tracțiune va scădea în medie cu 11% pe an. Până la sfârșitul deceniului, costul stocării a 1 kWh de energie electrică în bateriile de tracțiune va coborî sub pragul de 80 de dolari.

Analiștii susțin că costurile materialelor pentru fabricarea „catodelor” vor avea o pondere semnificativă în structura de cheltuieli a bateriilor de tracțiune până în 2025, când se vor stabiliza la un nivel constant. Costurile materialelor pentru fabricarea „anodelor” vor avea o evoluție similară. După 2025, principalele surse de optimizare a costurilor vor fi legate de ambalarea elementelor în baterie, reducerea cheltuielilor operaționale și diminuarea marjei de profit a producătorilor. În perioada 2022-2025, reducerea costurilor materialelor pentru catode va reprezenta cea mai mare parte a economiilor realizate.
Analiza Goldman Sachs ia în considerare costurile la nivelul întregii baterii de tracțiune, nu doar la nivelul celulelor acumulatorului.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche