Cercetătorii din Mexic au descoperit că cei care fumează în mod regulat marijuana au, de obicei, o înțelegere mai bună a emoțiilor altor persoane. |
În ciuda opiniei comune, empatia nu se referă doar la capacitatea de a simpatiza și a manifesta compasiune față de ceilalți, ci mai presus de toate, la capacitatea de a înțelege emoțiile lor, de a le simți. În știința psihologică există numeroase tulburări legate de lipsa de empatie.
De exemplu, psihopatia, sociopatia și, într-o anumită măsură, tulburările de personalitate narcisiste se disting prin aceasta. Unii psihologi consideră că astfel de persoane au dezvoltată în mod deosebit o formă „falsă” de empatie - „empatia intelectuală”. Aceasta implică abilitatea de a înțelege și de a recunoaște emoțiile altora prin intelect, fără a le simți. Spre deosebire de ceilalți, acești oameni pot observa cele mai subtile semne nonverbale și le pot reproduce pe propriile fețe fără a simți emoții corespunzătoare.
Observațiile obișnuite arată că aceleași persoane sociopate, datorită tendințelor lor antisociale, recurg adesea la consumul de cannabis. Prin urmare, este interesant să analizăm studiul realizat de către cercetătorii de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic. La studiu au participat 85 de persoane care fumau în mod regulat marijuana și încă 51 care nu o consumau. Toți voluntarii au fost supuși testelor psihometrice, iar apoi unii dintre ei au fost analizați și prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI).
S-a descoperit că participanții care consumau marijuana înțelegeau mai bine emoțiile altor persoane în comparație cu cei care nu o făceau. Rezonanța magnetică a ajutat la identificarea unei conexiuni funcționale mai mari între girusul cingulat anterior al cortexului cerebral și cortexul somatomotor stâng la cei care fumează marijuana. Aceste structuri joacă un rol central în medierea reacției empatico-emoționale.
Cu toate acestea, nu este clar la ce tip de empatie se face referire - emoțională „reală” sau doar la înțelegerea simplă a ceea ce simte o altă persoană, prin intermediul intelectului. În același timp, cercetătorii vorbesc și despre un comportament mai pro-social la cei care fumează marijuana în comparație cu cei care nu o fac. Poate că, în cele din urmă, consumul de cannabis corectează tiparele în direcția unei atitudini mai prietenoase față de oameni. Concluziile sunt prezentate în „Journal of Neuroscience Research”. (vezi sursa: https://doi.org/10.1002/jnr.25252)
Cercetătorii au avertizat că pentru o judecată mai precisă asupra legăturii dintre consumul de marijuana și empatie, sunt necesare studii suplimentare. Ei speră să descopere proprietăți ale cannabisului care ar ajuta în terapia tulburărilor de personalitate sociopatice și evitante.
Menționăm că consumul de marijuana este periculos pentru sistemul cardiovascular. Cei care fumează marijuana au un risc mai mare de a se confrunta cu atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale mai devreme și cu o probabilitate mai mare.