Peste 500 de angajați ai OpenAI au cerut demisia conducerii, amenințând că vor pleca la Microsoft.

 

Update: Potrivit noilor informații deja peste 700 de angajați au anunțat că demisionează, dacă consiliul de administrație nu le îndeplinește condițiile înaintate... (inițial se vehicula că 505 angajați și-au anunțat demisia printr-o scrisoare deschisă, adresată consiliului de administrație.)

Peste 500 de angajați ai „OpenAI” au semnat o scrisoare deschisă, amenințând că vor demisiona din companie dacă consiliul de administrație nu-și anunță demisia și nu îl readuce în funcție pe fostul director general Sam Altman și președintele companiei Greg Brockman.
Potrivit The Wall Street Journal, OpenAI are aproximativ 770 de angajați. Scrisoarea arată o perspectivă destul de reală a concedierii a peste 90% din personalul OpenAI și a pierderii competențelor companiei pentru dezvoltarea continuă a Inteligenței Artificiale.

Procesul prin care l-ați concediat pe Sam Altman și l-ați exclus pe Greg Brockman din consiliul de administrație a pus în pericol întreaga activitate și a subminat misiunea și compania noastră”... „Comportamentul vostru a arătat clar că nu aveți autoritatea de a controla OpenAI.” se arată în scrisoare.

Un detaliu deosebit de picant al scrisorii este semnătura șefului departamentului științific al companiei și membru al consiliului de administrație, Ilya Sutskever, care este acuzat de coordonarea „complotului” în cadrul companiei. Puțin înainte de publicarea scrisorii, Sutskever a scris pe rețeaua socială X: „Regret profund participarea mea la acțiunile consiliului de administrație. Nu am avut niciodată intenția de a aduce prejudiciu OpenAI. Îmi place tot ceea ce am creat împreună și voi face tot posibilul să reunesc compania.

Publicarea scrisorii a fost rezultatul unui sfârșit de săptămână neobișnuit și zbuciumat în Silicon Valley. Vineri, conducerea OpenAI l-a suspendat pe Altman din funcție, declarând că acesta „nu a fost întotdeauna sincer în comunicarea cu consiliul de administrație, ceea ce i-a limitat capacitatea de a-și îndeplini responsabilitățile”. Inițial, directorul tehnic al OpenAI, Mira Murati, a fost numit ca director interimar, iar luni a fost înlocuită în această poziție de Emmett Shear, fostul director general al Twitch.

După reacția negativă a investitorilor, inclusiv a Microsoft, consiliul de administrație OpenAI era pregătit să-l reîntoarcă pe Altman, dar negocierile în această privință au ajuns într-un impas. Câteva ore mai târziu, directorul general al Microsoft, Satya Nadella, a anunțat că Altman și Brockman vor conduce o nouă divizie de cercetare avansată în domeniul IA al Microsoft. Nadella a lăsat ușa deschisă pentru toți angajații OpenAI, adăugând că noua divizie Microsoft „așteaptă cu nerăbdare oportunitatea de a acționa rapid și este gata pentru a le oferi resursele necesare pentru atingerea succesului”.

Mai mulți angajați OpenAI au declarat că sunt pregătiți să părăsească compania și să se alăture lui Altman, subliniind că „OpenAI nu înseamnă nimic fără oamenii săi. Microsoft ne-a asigurat că în noua sa subsidiară există locuri de muncă pentru toți angajații OpenAI, dacă decidem să ne alăturăm.

Decizia concediere a unui număr impunător de angajați a fost influențată și de lipsa informațiilor cu privire la adevărata cauză a demiterii lui Altman. „În ciuda numeroaselor solicitări de a furniza fapte concrete pentru acuzațiile voastre, nu ați furnizat niciodată dovezi scrise”, se arată în scrisoarea adresată consiliului de administrație.

În plus față de cererea de demisie a consiliului de administrație actual, format din Ilya Sutskever, Adam D'Angelo, Helen Toner și Tasha McCauley, scrisoarea conține solicitarea de a numi doi noi membri independenți în consiliul de administrație - Bret Taylor și Will Hurd. Taylor este un veteran al industriei tehnologice, având legături strânse cu Altman, iar Hurd este un politician care a fost anterior în consiliul de administrație a OpenAI.

Eforturile lui Altman de a atrage finanțare pentru OpenAI și de a comercializa produsele sale, probabil, au îngrijorat membrii consiliului de administrație, care și-au văzut responsabilitatea în asigurarea dezvoltării sigure a inteligenței artificiale. Ultimele evenimente au arătat cât de divergente pot fi opiniile în dezvoltarea IA. De asemenea, este necesar să se sublinieze cât de neobișnuită este structura de conducere a OpenAI, care a acordat unor membri ai consiliului de administrație puteri excepționale asupra celei mai populare companii tehnologice din lume.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche