Compania „Range Energy” a prezentat semiremorca „RA-01”, echipată cu propulsie electrică proprie și baterie, capabilă să transforme orice cap tractor într-un hibrid fără modificări suplimentare. Controlul propulsiei electrice are loc automat - senzorii din cuplajul semiremorcii comunică cu sistemul de control, accelerând sau frânând cap tractorul. Remorca ajută la accelerarea camionului și poate frâna folosind frânarea regenerativă, facilitând astfel coborârea de pe pante și încărcarea bateriei. Testarea în condiții reale a arătat o creștere a eficienței energetice a camionului cu 36,3%, conform New Atlas.
Pe piață apar tot mai multe modele noi de autoturisme electrice, dar acest boom nu a atins încă segmentul camioanelor în mod semnificativ. Unele companii care dezvoltă camioane electrice, cum ar fi Tesla, care a prezentat modelul complet electric Semi în 2017, încep treptat să livreze comenzile, totuși camioanele obișnuite cu motoare cu ardere internă încă efectuează majoritatea transporturilor rutiere.
Compania californiană Range Energy a adoptat o abordare diferită și a dezvoltat semiremorca „RA-01” cu o lungime de 16 metri, care permite transformarea unui cap tractor obișnuit într-un hibrid. Semiremorca este echipată cu o unitate de propulsie electrică proprie de 350 de kilowați (aproximativ 475 de cai putere) și un cuplu de 14.000 de newton-metri. Alimentarea se realizează de la acumulatorul instalat pe remorcă, cu o capacitate de 200 de kilowați-oră.
Semiremorca RA-01 este compatibilă cu orice cap tractor și nu necesită modificări suplimentare pentru utilizare. Controlul acesteia are loc automat cu ajutorul unui cuplaj inteligent. De exemplu, în cazul accelerării, când capul tractor trage de cuplaj, motorul electric al semiremorcii începe să ajute camionul. Dacă cuplajul este supus unei presiuni în direcție opusă, se activează frânarea regenerativă, care încarcă bateria remorcii.
Testarea semiremorcii a avut loc într-un ciclu mixt, în oraș și pe șosea, la o distanță de 41 de kilometri, cu o încărcătură de 26.760 de kilograme și o viteză maximă de 96,5 kilometri pe oră. Testul a arătat că remorca cu propulsie electrică a îmbunătățit eficiența energetică a camionului cu 36,3%, sau cu 1,4 kilometri pe litru de combustibil (3,25 mile pe galon). Astfel, la un consum mediu, de exemplu, de 30 de litri la 100 de kilometri, semiremorca permite economisirea aproximativ a 8-9 litri de combustibil la 100 de kilometri.
Compania afirmă că primele semiremorci vor avea scopul de a crește eficiența energetică cu până la 40% pe o distanță de 322 de kilometri într-un ciclu mixt. În trafic urban, când camionul frânează și accelerează des, eficiența energetică va fi mai mare, în jur de 48%. În timpul deplasării pe o șosea dreaptă, acest parametru va scădea. Dezvoltatorii spun că chiar și cu o baterie descărcată, se așteaptă un efect pozitiv - se presupune că reîncărcarea prin regenerare va continua să reducă consumul de combustibil, crescând eficiența cu 10-15%.
Încărcarea completă a bateriei durează aproximativ zece ore și jumătate dintr-o rețea obișnuită și 45 de minute folosind încărcarea rapidă de 350 de kilowați. În plus față de toate acestea, sistemele electronice ale remorcii permit unei persoane să o deplaseze manual în mod ușor.
Primele remorci vor fi livrate clienților în acest an. Producția în masă este planificată să înceapă cel târziu la sfârșitul anului 2024, și se așteaptă ca până în 2025 semiremorcile Range să apară în număr mare pe drumurile publice.
Pe lângă tranziția camioanelor la tracțiune electrică, multe companii intenționează să le facă și autonome. De exemplu, Volvo are un astfel de proiect, prezentând în 2018 prototipul de camion electric autonom „Vera”. Acesta nu are cabină pentru șofer, ceea ce îl face mai compact și ușor.
Recent, Mercedes-Benz a prezentat noul eActros 600, care este de așteptat să fie disponibil pentru vânzare în 2023, iar producția în masă să înceapă la sfârșitul anului 2024.