„Now and Then”, Ultima piesă a trupei The Beatles, a fost finalizată cu ajutorul inteligenței artificiale după 45 de ani. (Audio)

 

sursă imagine: wikipedia.org

Dacă ești un fan al Beatles, probabil că ai auzit de „Now and Then”, o melodie neterminată pe care John Lennon a înregistrat-o pe un casetofon în 1978, cu puțin timp înainte de moartea sa. Melodia a rămas necunoscută publicului până în 1995, când Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr au primit o copie de la văduva lui Lennon, Yoko Ono.

Cei trei membri ai Beatles au încercat să completeze melodia și să o includă pe albumul „Anthology 3”, dar au renunțat din cauza calității slabe a înregistrării și a lipsei de inspirație. Melodia a fost uitată până în 2007, când un fan al Beatles a postat pe internet o versiune îmbunătățită, folosind un program de reducere a zgomotului.

Însă abia acum, după 45 de ani de la crearea ei, melodia „Now and Then” poate fi ascultată la o calitate apropiată de cea originală, datorită unei tehnologii revoluționare de inteligență artificială. Un inginer de sunet din Marea Britanie, pe nume James Clarke, a folosit un algoritm de învățare automată pentru a curăța vocea lui John Lennon de orice interferențe și a o face să sune clar și natural.

Clarke a spus că a lucrat timp de trei luni la acest proiect, folosind un program numit Spleeter, care separă componentele unei melodii, cum ar fi vocea, chitara sau tobele. Apoi, el a folosit un alt program numit Izotope RX8, care elimină zgomotele nedorite și îmbunătățește calitatea sunetului. Rezultatul este o versiune a melodiei „Now and Then” care sună ca și cum ar fi fost înregistrată într-un studio profesionist.

Now and Then” este una dintre cele patru melodii pe care John Lennon le-a lăsat moștenire celorlalți membri Beatles, alături de „Free as a Bird”, „Real Love” și „Grow Old with Me”. Primele două au fost completate și lansate pe albumele „Anthology”, iar ultima a fost inclusă pe albumul solo al lui Ringo Starr din 2019. Acum, datorită inteligenței artificiale, vom putea asculta și ultima melodie a Beatles cu vocea lui John Lennon.



Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche