În SUA a început să funcționeze prima centrală geotermală pentru producerea energiei electrice. Aceasta alimentează centrul de date Google


În SUA a început să funcționeze prima centrală geotermală pentru producerea energiei electrice, cu puțuri orizontale. Aceasta alimentează centrul de date Google și face parte din proiectul ambițios al companiei de a funcționa exclusiv cu energie electrică fără emisii de carbon până în 2030. Se estimează că centrele de date consumă aproximativ 1% din electricitatea globală.


Google a anunțat că în centrul său de procesare a datelor din Nevada a început să fie furnizată energie electrică de la prima centrală de acest fel, capabilă să genereze 3,5 MW. Proiectul a fost realizat datorită colaborării de doi ani dintre „Google” și startup-ul „Fervo Energy”. Trebuie luat în considerare faptul că un megawatt poate fi suficient pentru a alimenta 750 de gospodării cu energie electrică. 

Un puț orizontal, în care se introduce un tub cu un diametru de 17,78 cm, asigură un debit constant și uniform de apă la o temperatură de 191 ℃, care ajunge la suprafață sub formă de abur, iar acest abur acționează turbinele care produc energie electrică. Sistemul are un ciclu închis, ceea ce este important în climatul arid al Nevadei. 
De-a lungul canalului orizontal cu tubul sunt așezate cabluri de fibră optică, care servesc ca senzori de flux, măsoară temperatura și dinamica trecerii apei. Monitorizarea parametrilor puțului se face în mod continuu, 24 de ore pe zi. Energia produsă este furnizată și ea în mod constant, 24/7, în orice moment al anului, indiferent de vreme. 

Dacă ne gândim la cât de mult am progresat în dezvoltarea energiei eoliene și solare, precum și a acumulatorilor litiu-ion, atunci putem spune că la moment avem de-a face cu următoarea etapă a tehnologiilor. Credem că companiile ar trebui să joace un rol imens în dezvoltarea lor”, a declarat Michael Terrell, director senior pentru energie și climă al companiei Google.

Google a demonstrat că proiectul este funcțional și că poate fi multiplicat. Anterior, compania Fervo declarase că, în caz de succes, intenționează să construiască în statul Utah o centrală geotermală cu o capacitate mult mai mare. 

Centrala geotermală face parte din planul Google de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Plusul acestei dezvoltări este că poate fi utilizată atunci când energia vântului și a soarelui nu este suficientă. De asemenea, centralele geotermale pot funcționa stabil indiferent de condițiile meteorologice și de lumina zilei.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche