Sursa: lilium.com |
Compania germană „Lilium”, care se ocupă de dezvoltarea taxiurilor aeriene, a obținut o „aprobare a organizației de proiectare” (DOA) de la Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) pentru a proiecta și a opera aeronave electrice care pot decola și ateriza vertical. Acest lucru reprezintă un pas important pentru industria care vizează să introducă pe piață astfel de tehnologii inovatoare. Practic, este o licență cu condiții speciale. Documentul permite companiei să proiecteze și să producă aeronavele sale în absența unor reguli oficiale stabilite și implementate pentru acest domeniu.
Directorul tehnologic și șeful departamentului de proiectare al „Lilium”, Alastir McIntoch, a declarat că această aprobare este practic „o licență de funcționare” pentru companie. „Ne simțim încurajați să continuăm drumul spre comercializarea revoluționarului Lilium Jet”, se menționează în declarația lui McIntoch.
Directorul executiv interimar al EASA, Luc Tytgat, a subliniat că agenția „stabilește reguli competente pentru exploatare și are grijă de aspectele ecologice, inclusiv nivelurile de zgomot, asigurând în același timp respectarea standardelor ridicate de siguranță”. El a adăugat: „În același timp, ne temem de crearea de bariere pentru intrarea pe acest nou segment de piață, și lucrăm în parteneriat cu Lilium, respectând termene stricte. Aș dori să felicit compania Lilium pentru obținerea aprobării organizației de proiectare, ceea ce contribuie la dezvoltarea aviației electrice europene”.
Taxiurile electrice aeriene sunt un vis al multor companii tehnologice și investitori, care au cheltuit miliarde de dolari pentru a le dezvolta, dar fără rezultate convingătoare până acum. În cazul vehiculelor Lilium, acestea sunt în mare măsură orientate către transportul interurban, nu zborurile internaționale, cu ajutorul unor vehicule electrice cu elice. Acestea pot decola și ateriza vertical, dar și zbura orizontal cu viteze mari.
Se așteaptă ca, atunci când Lilium Jet va fi complet pregătit pentru zboruri comerciale, să poată parcurge aproximativ 300 km timp de o oră cu o singură încărcare, echivalentul unei călătorii de la Londra la Manchester. Compania Lilium, înființată în 2015 de patru absolvenți ai Universității Tehnice din München, intenționează să înceapă zborurile comerciale până în 2025.