Diabetul de tip 2 va putea fi diagnosticat prin voce, cu ajutorul telefonului mobil

Compania Klick Labs a dezvoltat un algoritm de inteligență artificială care poate detecta diabetul de tip 2 la oameni după vocea lor. Aparatul acustic identifică cele mai fine schimbări în ton și intensitatea vorbirii, specifice persoanei cu această afecțiune.


 Pentru a învăța rețeaua neuronală să pună un diagnostic în acest mod simplu, a fost organizat un studiu în care au participat 267 de persoane, atât cu diabet de tip 2, cât și fără. Participanții au înregistrat fraze cu ajutorul smartphone-urilor lor de șase ori pe zi, timp de două săptămâni. Dintr-un total de peste 18.000 de înregistrări, oamenii de știință au analizat 14 caracteristici acustice pentru a identifica diferențele între persoanele non-diabetice și cele cu diabet de tip 2. Participanții au furnizat, de asemenea, informații de bază despre sănătate, cum ar fi vârsta, înălțimea și greutatea. În final, IA a extras criteriile declanșatoare pe care a învățat să le înregistreze în vocile lor.

Jaycee Kaufman, primul autor al studiului și cercetător la Klick Labs, a subliniat: "Studiul nostru aduce în evidență variații semnificative în tonalitatea vocii între indivizii cu și fără diabet de tip 2, având potențialul de a revoluționa modul în care comunitatea medicală efectuează screening-ul pentru diabet. Metodele actuale de detecție pot implica un consum mare de timp, deplasări și costuri. Tehnologia vocală are capacitatea de a elimina complet aceste obstacole."

Aproximativ una din două persoane, adică 240 de milioane de adulți diagnosticați cu diabet la nivel global, nu sunt conștiente de afecțiunea lor, iar aproape 90% dintre cazuri sunt reprezentate de diabetul de tip 2, conform Federației Internaționale de Diabet. Testele de diagnostic cele mai frecvent utilizate pentru prediabet și diabet de tip 2 includ testul de hemoglobină glicată (A1C), testul de glucoză din sânge pe nemâncate (FBG) și testul OGTT, toate necesitând prezentarea pacientului la un profesionist medical.

Echipa Klick Labs a examinat diverse caracteristici vocale, inclusiv modificări ale tonalității și intensității, care nu pot fi percepute de urechea umană. Prin aplicarea procesării semnalului, cercetătorii au reușit să identifice modificările vocale induse de prezența diabetului de tip 2. Surprinzător, aceste schimbări vocale s-au manifestat în mod diferit între sexe, conform afirmațiilor lui Kaufman.

Precizia diagnosticului i-a uimit pe cercetători: 89% la femei și 86% la bărbați . Pentru comparație, precizia analizei sângelui pentru nivelul de glucoză pe stomacul gol este de 85%. Următorul pas pentru Klick Labs va fi extinderea analizei vocale pentru detectarea prediabetului, hipertensiunii arteriale și, posibil, a altor boli.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche