Prietenia între copii este în sine absolut naturală și necesară, deoarece le oferă acestora oportunitatea de a se socializa, de a învăța lucruri noi și de a se distra. Însă situația devine periculoasă atunci când copiii joacă un rol predominant în formarea personalităților celorlalți.
De ce? Pentru că adolescenții care se orientează preponderent către colegi sunt mai expuși la riscuri precum agresivitatea, bullying-ul, consumul de droguri, depresia sau chiar suicidul. Da, ați citit bine: „suicidul”. Studiile arată că motivele pentru care copiii încearcă să-și ia viața s-au schimbat în ultimele decenii: dacă înainte erau legate de conflictele cu părinții, acum sunt provocate de respingerea sau umilirea din partea colegilor.
Acest lucru este îngrijorător și ne arată că ceva nu funcționează bine atât în relația dintre copii cât și în relația dintre copii și părinți. Cum putem remedia situația?
Un răspuns la această întrebare îl putem găsi în cartea „Cum să ne păstrăm copiii aproape. De ce părinții trebuie să fie mai importanți decât prietenii” de Gordon Neufeld și Gabor Maté, doi specialiști în domeniul psihologiei copilului. Ei susțin că este esențial să recunoaștem și să încurajăm rolul crucial al părinților în viața copiilor, „în timp ce prieteniile rămân o parte importantă, dar nu predominantă, a procesului lor de dezvoltare socială și emoțională”.
Autorii subliniază faptul că, într-o societate din ce în ce mai axată pe relațiile dintre copii, părinții trebuie să își asume responsabilitatea de a ghida și de a oferi un cadru stabil pentru copiii lor. Este vital ca părinții să rămână influența principală în viața copiilor, să le ofere sprijin emoțional și să construiască legături puternice, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță și acceptați în interiorul și în afara grupurilor lor de prieteni.
În concluzie, într-o eră în care suntem bombardați cu informații contradictorii, când societatea ne impune tot felul de standarde nerealiste și influențele colegiale pot avea un impact semnificativ asupra adolescenților, este esențial ca părinții să-și consolideze rolul și să rămână piloni de susținere în viața copiilor lor, oferindu-le o bază solidă pentru a crește într-o manieră sănătoasă și echilibrată.