Cum a influențat hiperinflația din Germania ascensiunea lui Hitler. Cauza nevăzută a unei mari tragedii.

Hiperinflația este un fenomen economic extrem de rar și devastator, care se produce atunci când prețurile cresc atât de rapid, încât banii își pierd aproape complet valoarea. Unul dintre cele mai dramatice exemple de hiperinflație a avut loc în Germania, după „Primul Război Mondial”, și a avut consecințe istorice de neuitat.

După ce a pierdut războiul, conform „Tratatului de la Versailles” din 1919, Germania a fost forțată să plătească despăgubiri uriașe către aliați, în valoare de 259 de miliarde de mărci, echivalentul a peste 100.000 de tone de aur. Cât de capabilă este economia unei țări înfrânte să suporte o astfel de datorie? Această sumă era imposibil de achitat pentru o țară ruinată, care trebuia să își reconstruiască economia și infrastructura distruse de război.
De unde să obțină bani? Un împrumut? Nimeni nu va oferi, pentru că riscurile sunt mari. Astfel, fără alte surse de finanțare, guvernul german a recurs la soluția disperată de a tipări bani fără acoperire.

Rezultatul a fost o inflație galopantă, care a ajuns la niveluri astronomice în anul 1923. Inflația a evoluat în hiperinflație. Prețurile creșteau cu până la 25% pe zi, ceea ce înseamnă că banii își pierdeau jumătate din valoare în doar două-trei zile. Oamenii trebuiau să își cheltuiască salariile imediat, pentru că peste câteva ore nu mai puteau cumpăra nimic. Banii germanilor au devenit practic fără valoare.

Din Austria, iubitorii de bere veneau în masă la München. Ei comandau imediat mai multe pahare de bere, plătind în avans, deoarece, în timpul șederii, berea ajungea să se scumpească. Germanii, pe de altă parte, solicitau majorarea salariilor până seara, deoarece salariul de dimineață se devaloriza puternic. Această situație este bine descrisă în romanul lui Erich Maria Remarque, Obeliscul negru.

Hiperinflația a avut efecte sociale și politice dramatice asupra populației germane. Mulți oameni și-au pierdut economiile, proprietățile și afacerile. Nemulțumirea și revolta au crescut. Mulți germani se simțeau umiliți și trădați de clasa politică și de puterile străine. „Tratatul de la Versailles” a fost perceput de mulți germani ca fiind nedrept și umilitor, aducând la resentimentele naționaliste.
 Astfel, într-un climat de instabilitate economică și nemulțumire, ideile radicale ale lui Hitler, cum ar fi revizuirea termenilor tratatului și restaurarea măreției Germaniei, au început să câștige popularitate.

Hiperinflația și problemele economice au furnizat un teren fertil pentru propagarea ideilor naționaliste și au creat un climat propice pentru găsirea unui „vinovat”. Hitler a folosit antisemitismul și a găsit un țap ispășitor în „evrei”, prezentându-i ca vinovați pentru problemele economice și sociale ale Germaniei. În acest context, germanii au început să fie atrași de discursul naționalist și revanșard al unui tânăr lider politic, pe nume „Adolf Hitler”.

Hitler a profitat de situația economică și socială dramatică pentru a-și promova ideologia sa extremistă și rasistă. El a promis să restaureze mândria și gloria națiunii germane, să anuleze tratatul de la Versailles, care impunea despăgubirile de război, și să elimine dușmanii interni și externi ai Germaniei. El a folosit propaganda, violența și intimidarea pentru a-și câștiga susținători și a-și elimina adversarii. În 1933, el a ajuns la putere și a instaurat un regim totalitar, care avea să declanșeze cel mai sângeros conflict din istorie: „Al Doilea Război Mondial”.

Hiperinflația din Germania este un exemplu tragic al modului în care un fenomen economic poate avea repercusiuni profunde asupra societății și istoriei. Este o lecție despre importanța stabilității monetare, responsabilității fiscale și cooperării internaționale. Este, de asemenea, un „memento” despre pericolul pe care îl reprezintă ideologiile radicale și violente, care pot exploata suferința și frustrarea oamenilor pentru a-și impune agenda lor sinistră.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche