Bill Gates: omenirea ar putea să lucreze doar trei zile pe săptămână datorită progreselor făcute de inteligența artificială

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a afirmat într-un podcast numit „What Now?” de pe Spotify că omenirea ar putea ajunge să lucreze doar trei zile pe săptămână datorită progreselor făcute de inteligența artificială (IA). El a spus că acest lucru ar putea fi benefic pentru societate, deoarece oamenii ar avea mai mult timp liber pentru a se bucura de viață.

Răspunzând la întrebarea moderatorului cu privire la amenințarea pe care o reprezintă dezvoltarea IA pentru pierderea locurilor de muncă, antreprenorul a remarcat că va veni vremea când oamenilor nu le va mai fi necesar să lucreze mult.

Dacă în cele din urmă veți trăi într-o societate în care va trebui să lucrați doar trei zile pe săptămână, probabil că este ok,” a concluzionat Gates.

O viziune similară o are și Elon Musk, șeful „Tesla” și „SpaceX”, care crede că IA îi va elibera pe oameni de sarcinile repetitive și plictisitoare. Musk este implicat și în proiectul „Neuralink”, care vizează crearea unei interfețe între creierul uman și computere. 

Anul trecut a fost un avans semnificativ în domeniul inteligenței artificiale. O rețea neuronală numită DALL-E a demonstrat capacitatea de a genera imagini realiste pe baza unor descrieri textuale. O altă rețea neuronală, numită Codex, a fost capabilă să scrie cod de programare pentru diferite limbaje și aplicații. De asemenea, IA a fost folosită pentru a crea poezii originale și pentru a rezolva probleme matematice complexe.

Un eveniment important pentru viitorul IA a avut loc în Regatul Unit la începutul lunii noiembrie 2023. Este vorba de summit-ul privind securitatea IA, la care au participat delegații din mai multe țări. Cu această ocazie, s-a adoptat „Declarația Bletchley”, un document care stabilește principiile și obiectivele comune pentru o reglementare eficientă și responsabilă a IA. Declarația subliniază importanța colaborării internaționale și a transparenței în domeniul IA.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche