„7 reguli de viață” ale lui Arnold Schwarzenegger care vă vor face mai puternici

Vestea bună este că tu ești tot de ce ai nevoie...

Actorul și fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, a lansat autobiografia „Fii indispensabil: 7 reguli de viață” (Be Useful, Seven Tools For Life) . 

Memoriile actorului au fost lansate în SUA în octombrie 2023 - în ele, Schwarzenegger vorbește nu doar despre familia sa și drumul lung către succesul în sport, cinematografie și politică, dar împărtășește și câteva sfaturi care l-au ajutat în propria sa experiență de viață. 

Nu cunoaștem când, sau dacă această carte va fi disponibilă și în limba română, însă deocamdată am strâns principalele învățăminte din cartea starului de la Hollywood.

 1. Construiește o viziune clară
Arta de a te vedea pe tine însuți este cea mai importantă pentru om. Schwarzenegger a înțeles acest lucru, privindu-și cariera îndelungată și amintindu-și cum atât el, cât și colegii săi de muncă, au încercat mult timp să-și găsească adevărata vocație și să realizeze ce își doresc de la viață cu adevărat. Uneori, este dificil să înțelegi acest lucru, așa că „autorul” recomandă să începi cu obiective mici și ușor de atins. Astfel, ajungând la ele, vei realiza treptat nu doar succesul general, ci și care este cu adevărat visul tău și cum să-l atingi.

2. Fii demn
În orice domeniu, fie că este vorba despre educarea copiilor, dorința de a deveni polițist sau deschiderea propriului service auto, este esențial nu doar să-ți urmezi scopul, ci și să fii capabil să te ridici la înălțimea acestuia. Actorul subliniază că este important să fii independent și să arăți prin propriul exemplu că meriți cu adevărat ceea ce ai realizat.

Dacă vrei să faci ceva, fă-o bine”, sfătuiește Schwarzenegger, amintind că nu ar trebui să te oprești niciodată la puțin: chiar dacă pe drumul către un mare obiectiv ai deja tot ce îți trebuie, acesta nu este un motiv să renunți, ci mai degrabă o motivație să mergi înainte, ignorând îndoielile și dificultățile care apar. Fii demn și nu-ți pierde puterea și abilitățile pe lucruri mărunte.

3. Muncește din greu
Indiferent cât de grea este munca, nu trebuie să ne temem de ea și nici nu este bine să renunțăm la ceea ce am început. Mai mult, ea te răsplătește întotdeauna - și rezultatul eforturilor „simțite” este întotdeauna demn de forțele cheltuite pentru asta. Munca l-a urmărit pe Schwarzenegger pe tot parcursul vieții sale, de la antrenamentele de culturism până la arta actoricească, când a trebuit să scape de accentul german și să învețe arta oratoriei.

În durerea de care mulți se tem, Schwarzenegger vede și ceva pozitiv - dacă omul o simte, înseamnă că este aproape de progres în munca lui și la un pas de atingere a scopului dorit.

4. Vindeți... și iar vindeți
În căutarea scopului tău, nu uita de comunicare și de „clienții” care doresc să vadă scopul tău și, dacă e nevoie, să investească în el. Aici vorbim nu doar despre munca de actor, în care clienții pot fi studiouri de film, ci și despre situațiile obișnuite din viață - de exemplu, mutarea într-o casă nouă sau un antrenament obișnuit în sala de sport.

Văzând ce vrei, înțelegând cât de atractiv și rațional este scopul tău, cei din jur vor fi bucuroși să te ajute, să se implice în treaba ta și să te susțină. În plus, povestindu-le oamenilor despre dorințele și obiectivele tale și rămânând în același timp sincer, fără „să arunci praf în ochi”, obții o motivație suplimentară pentru a-ți atinge visul, în loc să te îndepărtezi și să renunți la el.

5. Schimbă-ți focusul
În fața criticilor verbale, Schwarzenegger preferă acțiunile reale: deviza sa este „Dacă vezi o problemă, dar nu poți oferi o soluție, încetează să te plângi de cât de rău este totul.” Această atitudine l-a ajutat să susțină oamenii în timpul pandemiei de COVID-19 - în timp ce oficialii se luptau să facă față sarcinilor, actorul s-a orientat către nevoile oamenilor, și prin forțele sale, le-a furnizat mijloace de protecție individuală.

Acesta este doar unul dintre multele exemple de „schimbare” pe care o menționează Schwarzenegger: în momentele dificile, el se oprea din munca pentru a găsi „partea luminoasă” de fiecare dată când „întâmpina greutăți și avea dorința de a se plânge”. Deci, nu te focusa pe „critică” dar încearcă să îndeplinești acțiuni concrete în rezolvarea problemelor, criticând doar vei irosi timpul și energia în zadar.

6. Închide gura, deschide ochii
Reflectând asupra valorii educației, Schwarzenegger îndeamnă la aprecierea celor care nu au putut să învețe la universitate, dar, în același timp, prin meseria lor, ajută țara, economia și oamenii. Constructorii, instalatorii, restauratorii, chiar și agenții imobiliari - toți aceștia, susține actorul, aduc o contribuție neprețuită la dezvoltarea societății.

Ei pot servi ca un exemplu prin care generația mai în vârstă le poate preda generației mai tinere: pentru a-ți îndeplini visul și a fi valoros, nu este nevoie neapărat să pierzi ani de zile pe învățătură. Statutul te poate orbi și nu te va face fericit, în timp ce curiozitatea, determinarea și deschiderea către ceva nou, dimpotrivă, cu o probabilitate mai mare, te vor ajuta să găsești fericirea și scopul tău în viață.

7. Sparge oglinzile
La finalul cărții, Schwarzenegger amintește că pe drumul către visul tău, nu ar trebui să fii singur. Este important să rămâi în mijlocul oamenilor, precum familie, prieteni, colegi și să nu te izolezi, sau să te bazezi doar pe tine, să nu uiți de ajutorul și susținerea celorlalți. Toate acestea sunt adesea reciproce, deoarece atunci când oferi sprijinul tău cuiva, este foarte probabil ca el să-ți ofere sprijinul în momentul potrivit.

Pentru actor, acest principiu se aseamănă cu „plata datoriei”, care nu numai că contribuie la îmbunătățirea lumii în care trăim, ci și la creșterea stimei de sine și a sentimentului de valoare și sens.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche