Trecerea la ora de iarnă 2023

Trecerea la ora de iarnă este un eveniment anual care are loc în ultima duminică din octombrie în multe țări din întreaga lume, inclusiv România și R. Moldova. În 2023, acest eveniment va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. 

Ce înseamnă trecerea la ora de iarnă?
Trecerea la ora de iarnă implică reglarea ceasurilor înapoi cu o oră
, astfel ora 4:00 devine ora 3:00. Acest lucru face ca ultima duminică din octombrie să fie cea mai lungă zi a anului, având 25 de ore.

De ce trecem la ora de iarnă? 
Scopul acesteia este de a beneficia mai bine de lumina naturală în timpul iernii, când zilele sunt mai scurte. Ora de iarnă este considerată ora standard, iar “ora de vară” este aceea care a fost introdusă la un anumit moment în istorie din motive economice și de confort.

Impactul trecerii la ora de iarnă
Trecerea la ora de iarnă poate avea unele efecte asupra oamenilor. Unele persoane pot experimenta stări de oboseală și poate fi declanșată scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn, perturbarea rutinei zilnice și instalarea asteniei de toamnă. Simptomele diferă de la o persoană la alta. Printre cele mai frecvente sunt dificultatea de a se trezi dimineața, stările generale de rău, astenia și nervozitatea generală.
Aceste simptome sunt cauzate de faptul că organismul are nevoie de timp pentru a se adapta la schimbarea orei.

Cum ne putem adapta la trecerea la ora de iarnă. Pentru a ne adapta mai ușor la trecerea la ora de iarnă, putem încerca următoarele:

  • Mergem la culcare și ne trezim la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend.
  • Evităm să ne expunem la lumină puternică sau lumina gadgeturilor înainte de culcare.
  • Facem mișcare în aer liber în timpul zilei.

Istoric
Primii care au introdus „ora de vară” au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte țări care au introdus ora de vară au fost Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932.
Pe atunci, la ora de vară se trecea în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie se trecea la ora de iarnă. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare.
De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. 

Decizia de a renunța la schimbarea orei

În ultimii ani, a existat o dezbatere în Europa cu privire la renunțarea la schimbarea orei. În 2018, Parlamentul European a votat pentru renunțarea la schimbarea orei, dar statele membre UE nu au ajuns încă la un acord cu privire la ora pe care ar trebui să o adopte permanent.
Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite. 

Trecerea la ora de iarnă este un sistem care se aplică de peste 100 de ani în mai multe țări din lume, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală și a economisi energie. Cu toate că acest eveniment afectează viața multor oameni, este important să fim conștienți de importanța acestui lucru și să ne adaptăm corespunzător.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche