Superstiție sau nu. De ce vineri 13 e considerată zi cu ghinion

 


Vineri 13 este o dată care provoacă teamă și neliniște multor oameni din întreaga lume, care cred că această zi le aduce nenorociri și ghinion. Dar de unde vine această superstiție și cât de întemeiată este ea? În acest articol, vom încerca să răspundem la aceste întrebări și să aflăm dacă există vreo bază științifică sau istorică pentru a considera vineri 13 o zi cu ghinion.

Originea superstiției

Nu se știe cu exactitate când și cum a apărut superstiția legată de vineri 13, dar există mai multe ipoteze care încearcă să explice acest fenomen. Una dintre ele se referă la evenimentele biblice care au avut loc în Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit după ce a fost trădat de Iuda, al 13-lea apostol. O altă ipoteză face legătura între vineri 13 și Ordinul Templierilor, o organizație militar-religioasă care a fost desființată în mod brutal de regele Franței, Filip al IV-lea, în ziua de vineri, 13 octombrie 1307. O a treia ipoteză se bazează pe numerologie, știința care atribuie semnificații simbolice numerelor. Potrivit numerologilor, numărul 13 este considerat nefast, deoarece este impar și depășește numărul perfect, 12. 
În numerologie, numărul 12 reprezintă perfecțiunea și armonia, fiind legat de cele 12 luni ale anului, cele 12 semne zodiacale, cei 12 apostoli etc. Numărul 13 depășește acest echilibru și introduce haosul și nesiguranța. De asemenea, vineri este o zi asociată cu planeta Venus, zeița iubirii și a frumuseții, dar și cu zeița nordică Frigga, care era considerată o vrăjitoare.

Însă, superstiția despre vineri 13 nu este universală și depinde de cultura și tradiția fiecărui popor. De exemplu, în Spania și America Latină, ziua cu ghinion este marți 13, deoarece marțea este asociată cu zeul războiului Marte. În Grecia, ziua nefastă este marți 17, deoarece cifra 17 seamănă cu un cuvânt care înseamnă „moarte”. În China și Japonia, numărul care aduce nenorociri este 4, deoarece sunetul său este asemănător cu cel al cuvântului „moarte”.

Așadar, vineri 13 nu este decât o superstiție care nu are nicio bază reală și care poate fi ignorată sau chiar transformată într-o ocazie de distracție și relaxare. Nu există nicio dovadă că această zi ar influența în mod negativ evenimentele din viața noastră sau că ar atrage nenorocirile asupra noastră. Totul depinde de atitudinea și percepția pe care le avem față de această dată. Dacă ne lăsăm conduși de frică și anxietate, vom crea o profeție care ar putea să se împlinească. Dacă ne raportăm la această zi ca la oricare alta sau chiar ca la una specială și norocoasă, vom avea parte de experiențe pline de bucurie și optimism.

Vineri 13 este o superstiție care nu are nicio justificare logică sau empirică, ci se bazează pe credințe populare și pe coincidențe istorice. Nu există nicio dovadă că această zi ar fi mai periculoasă sau mai nefavorabilă decât oricare alta. Totuși, dacă te numeri printre cei care se tem de vineri 13, poți să îți schimbi perspectiva și să vezi partea plină a paharului. Poate că această zi îți poate aduce noroc sau oportunități noi, dacă te deschizi spre ele și nu le respingi din cauza unei superstiții.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche