Anvelopele auto: Principala sursă de poluare cu microplastic a mediului acvatic

 

Cercetătorii din Statele Unite au au avut nevoie de aproape două decenii pentru a dezvălui misterul  privind decesul somonului „coho” în timpul reproducerii, atunci când plouă – răspunsul s-a dovedit a fi ascuns în anvelopele mașinilor. În timpul deplasării, anvelopele auto se uzează și eliberează particule microplastice care pot ajunge în râuri, lacuri și oceane. Aceste particule pot afecta viața acvatică și pot intra în lanțul alimentar uman. 

Totuși, aceasta este doar o mică parte a influenței globale a anvelopelor asupra ecosistemelor și sănătății umane. Anvelopele auto sunt responsabile de 78% din microplasticele care ajung în mediul acvatic. Un compus numit 6PPD, găsit în anvelope și în particulele lor, are efecte nocive asupra mediului. Deși, compusul dat protejează cauciucul ca să nu crape, dacă intră în organismul unui pește, poate fi fatal.

Acest compus se regăsește nu doar în plasticul din oceane, ci și în aer, fiind eliberat în timpul mișcării vehiculului - până la șase milioane de tone anual în întreaga lume. În plus, se presupune că vehiculele electrice eliberează cu 20% mai multe microplastice, datorită greutății lor și a cuplului mai mare.

Microplasticele cu 6PPD sunt atât de fine încât pot fi inhalate, pot pătrunde în sânge și apoi în creier. Acestea pot contribui la apariția bolilor vasculare, cancerului și problemelor de reproducere.

Specialiștii susțin că problema majoră constă în faptul că, în general, anvelopele emit de 100 de ori mai mulți compuși organici volatili decât evacuarea unei mașini. Cu toate acestea, există norme clare pentru emisiile de gaze de eșapament, în timp ce nu există încă standarde globale pentru anvelope. Astfel, activiștii ecologiști își propun să impună producătorilor de anvelope să dezvolte cauciucuri mai prietenoase cu mediul.

Se preconizează că viitorul standard Euro 7, care va fi adoptat cel mai probabil în 2025, va reglementa emisiile provenite de la anvelope și plăcuțe de frână, ceea ce ne face să sperăm că în câțiva ani, producția de cauciucuri auto va fi la fel de strict controlată ca și compoziția gazelor de eșapament auto.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche