Elon Musk propune o donație de 1 miliard de dolari pentru Wikipedia ca să-și schimbe numele în „Dickipedia”

Un gest filantropic sau o capriciu de miliardar? Elon Musk propune o donație de 1 miliard de dolari pentru Wikipedia, cu o condiție excentrică.
Într-o întorsătură de situație care a lăsat lumea într-o stare de uimire, Elon Musk, directorul executiv al Tesla și SpaceX, a propus o donație de 1 miliard de dolari pentru Wikipedia. Însă, acest gest filantropic vine cu o condiție excentrică - beneficiarul trebuie să-și schimbe numele în „Dickipedia” pentru cel puțin un an.

Un gest filantropic sau o capriciu de miliardar?
Notoriu pentru abordările sale neconvenționale și acțiunile sale imprevizibile, Musk a agitat din nou apele. Oferta sa de un miliard de dolari, o sumă care ar putea revoluționa enciclopedia online, este condiționată de acceptarea unei schimbări de nume din partea Wikipedia. O propunere care a stârnit un spectru de reacții, de la scepticism cinic la rugăminți disperate pentru acceptarea condiției neobișnuite.
 În timp ce unii utilizatori au încurajat Wikipedia să profite de oportunitate și să revină la numele său original după perioada stipulată, alții l-au criticat pe Musk pentru că își folosește averea pentru a-și impune capriciile. Răspunzând la reacția publicului, Musk a replicat: „Un an minim. Adică, nu sunt prost lol.

Musk vs Wikipedia: O istorie de dispute
Acesta nu este primul conflict dintre Musk și Wikipedia. Miliardarul a fost anterior denunțat de co-fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, pentru că ar fi cenzurat criticii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Musk a fost acuzat că nu a respectat libertatea de exprimare când s-a conformat cerințelor Turciei de a restricționa conținutul. Musk, la rândul său, a pus la îndoială transparența financiară a Fundației Wikimedia, organizația non-profit care operează Wikipedia.

Oferta condiționată a lui Musk deschide o cutie a Pandorei de întrebări privind influența bogăției asupra organizațiilor non-profit. Disponibilitatea sa de a dona doar dacă instituția se supune cerințelor sale evidențiază dinamica puterii existentă între persoanele bogate și organizațiile pe care le susțin. 

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche