Despre funcţionalitatea socialismului: O lecție inedită

Sursa imagine: foreignpolicy.com

Un profesor de economie de la un colegiu din Suedia a împărtășit o perspectivă interesantă cu privire la socialism, cum funcționează și care sunt consecințele lui. Acesta a mărturisit că, în toată cariera sa, nu a lăsat pe nimeni să pice un examen individual, însă o dată a avut o experiență neobișnuită cu o întreagă clasă.

 Clasa respectivă susținea cu tărie că „socialismul este funcțional” și că nimeni nu ar trebui să trăiască în sărăcie, dar nici în prea mare bogăție, ci toți ar trebui să fie tratați cu egalitate.

Profesorul a acceptat provocarea și a propus un experiment în cadrul căruia media notelor va fi calculată pentru toată grupa, și toți vor primi aceeași notă, asigurându-se astfel că niciunul nu va pica și niciunul nu va primi nota maximă.

  • După primul test, notele au fost adunate și împărțite la numărul de studenți, rezultând nota 8 pentru toți. Prin urmare, studenții care se dedicaseră studiului cu seriozitate au fost deranjați, în timp ce studenții care au învățat mai puțin, sau chiar deloc, au fost încântați de rezultat.
  • Cum cel de-al doilea test se apropia, studenții care sau pregătit puțin pentru primul test, au decis că nu are rost să depună prea mult efort pentru studiu întrucât se bazau pe cei care studiau permanent, iar cei care studiaseră mai intens și-au spus că vor și ei o „pomană”, așa încât și ei au studiat mai puțin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.
  • Odată cu sosirea celui de-al treilea test, media notelor a scăzut la 4. Pentru surpriza tuturor, toți studenții au picat.

Nu putea fi o explicație mai simplă.
Reacțiile studenților au fost diferite: cei care au studiat s-au simțit nedreptățiți și demotivați, iar cei care s-au relaxat s-au bucurat de beneficiile nemeritate. Profesorul le-a spus că acesta este un exemplu de socialism, în care nu contează cât muncești, dar primești aceeași recompensă ca ceilalți. El le-a explicat că acest sistem duce la scăderea productivității, calității și inovației, precum și la creșterea nemulțumirii și inegalității.

Socialismul va pica în final deoarece, atunci când jumătate din populație va vedea că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea, și când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru că alții sunt beneficiarii muncii lor, atunci, acesta este sfârșitul oricărei națiuni.

Experimentul profesorului suedez a fost inspirat de o poveste similară atribuită lui Albert Einstein, care ar fi făcut același lucru cu studenții săi de la Princeton. Deși nu există dovezi istorice că Einstein ar fi făcut acest experiment, povestea este folosită adesea ca o critică la adresa socialismului și a efectelor sale negative asupra societății.

Trimiteți un comentariu

Mai nouă Mai veche